‘Nederland moet afzien van Russisch gas’

20 februari 2019Leestijd: 2 minuten
De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Foto: ANP

De Tweede Kamer debatteert vanavond over de Amerikaanse oproep om Russisch gas te boycotten. In december opperde Pete Hoekstra, ambassadeur in Nederland namens het Witte Huis, dat Nederland om geopolitieke redenen geen gebruik moet maken van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2, die momenteel wordt aangelegd.

Hoekstra herhaalt zijn pleidooi vandaag in gesprek met het AD. Hij noemt het onverstandig om Rusland te ‘belonen voor zijn activiteiten in Oekraïne, Georgië en Syrië’. Ook wijst hij op de (vermoedelijke) rol van Rusland bij de vliegramp MH17 op 17 juli 2014 en de mislukte hackpoging bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag, afgelopen oktober. ‘Nederland weet als geen ander waartoe Rusland in staat is,’ aldus de Amerikaanse ambassadeur. Hij sluit sancties niet uit tegen landen die Russisch gas importeren.

Milieuactivist Michael Shellenberg is groot voorstander van kernenergie: ‘Zo blijft Nederland een vrij land en worden jullie geen slaven van de Russen’

Alexander Shulgin, de Russische ambassadeur in Nederland, reageerde in december geërgerd op het pleidooi van Hoekstra. Volgens hem zijn de Amerikanen er alleen op uit om hun eigen vloeibare aardgas – dat aanzienlijk duurder is dan het gas uit Rusland – aan de man te brengen. Europa moet zelf kunnen kiezen, vindt Shulgin.

Merkel blijft pijpleiding verdedigen

Ondanks de zorgen van Amerika en Oekraïne blijft ook bondskanselier Angela Merkel – Nord Stream 2 loopt naar Duitsland – de pijpleiding verdedigen. ‘Niemand wil eenzijdig afhankelijk zijn van Rusland, maar als we Russisch gas importeerden tijdens de Koude Oorlog (…) dan zie ik niet in waarom de tijd en de situatie nu zoveel slechter zijn,’ zei ze afgelopen weekeinde tijdens een internationale veiligheidsconferentie in München.

Wat vindt u? Is het onverstandig als Nederland zich, zoals Hoekstra stelt,  afhankelijk maakt van Russisch gas? Of hebben Rusland en Merkel gelijk en is  Nord Stream 2 voluit benutten de beste optie? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.