‘Via mijn portemonnee heeft overheid nu invloed op mijn koken’

22 augustus 2019Leestijd: 5 minuten
Koken op het gasfornuis wordt steeds minder vanzelfsprekend. Foto: ANP.

De elektrische kookplaat is bezig aan een opmars ten koste van de gaskookplaat. Dat komt mede omdat nieuwbouwwijken gasloos moeten worden opgeleverd. We vroegen onze lezers: moet de overheid zich wel bemoeien met de manier waarop burgers koken? De meesten die reageerden op de Stelling vinden van niet.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Erik De Beer

Koken op inductie is echt fijner dan op gas. Ik was fan van gas,maar nu echt van inductie vanwege beter kunnen omgaan met temperatuur en ook sneller klaar.

 

Henk Albarda

100 % voor de stelling.

Ik heb de afgelopen 20 jaar op elektra-platen, inductie en thuis op gas gekookt en heb uitsluitend op gas goede directe controle.

Veel belangrijker, de overheid heeft zich NIET te bemoeien met waarop ik kook, al helemaal niet  met lasten, belastingen,  te sturen,  zeker niet waar tegenwoordig overheids-beleid wordt bepaald op basis van de gril van de dag van het rotjoch Jesse Klaver.

 

Charles Zwartjes

Wat een onbenul. “De omslag heeft plaatsgevonden”. Als de wijken gasloos worden gebouwd heb je geen keuze en moet je elektrisch koken. Haal dat van het aantal af en de omslag is niet van toepassing. Als mijn gasfornuis het begeeft of als ik mijn keuken zou vervangen, ga ik dan voor gas of elektrisch? Ik wok graag op hoog vuur, da’s dus op gas.

 

M. van Doorn

Hoe graag zou ik mijzelf wijs willen maken dat de overheid zich niet moet en kan bemoeien met hoe ik kook.

Echter, via de verhoogde belastingen op gas hebben ze dat bij mij toch gedeeltelijk voor elkaar gekregen moet ik met schaamte zeggen.

Een paar maanden geleden heb ik via een mooie aanbieding van ”onze” Nederlandse fabrikant een multicooker gekocht, gewoon om eens te proberen, en sindsdien ben ik “verkocht”.

Vrijwel alles kan ik er in klaarmaken en het apparaat gebruikt nog geen Kw per uur.

Doordat er nog minimaal pannen gebruikt worden draait de vaatwasser nog maar eens in de drie, vier dagen, ipv elke dag.

Dus via mijn portemonnee heeft de overheid nu invloed op mijn koken gekregen.

Toch blijft een biefstuk het lekkerst als deze op gas is bereid. Daar moeten ze vanaf blijven.

 

Robert de Velde Harsenhorst

Is het niet een logisch gevolg van het aardgasverbod in nieuwbouw, dat er meer elektrische kookplaten worden verkocht? Ik neem aan dat een groot deel van de verkoop van nieuwe kookplaten in nieuwbouwhuizen terecht komt; dit moet per definitie een elektrische zijn. En dan schrijft Natuur & Milieu: “Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit.” Zij schrijven verder in hun rapport: “De forse stijging in verkopen van elektrische inbouwkookplaten is niet enkel toe te schrijven aan nieuwbouw in 2018; het grootste deel wordt namelijk geïnstalleerd in de bestaande bouw.” Dit wordt echter op geen enkele manier met cijfers onderbouwd.

 

Marten de Vries

Groei in warmtepompen is logisch. Bij sommige nieuwe huizen heb je niet eens keuze meer en word je gedwongen.

 

H.B.B. van den Engel

Ik heb beide. Koken op gas is veel beter te doseren. Elektrisch koken is makkelijker schoonmaken. Aan gas heb ik mij nog nooit gebrand aan de elektrische kookplaat wel. Maar waar bemoeid de overheid zich mee. Enige jaren geleden verkeerde ik in de veronderstelling dat ik in een vrij land leefde, inmiddels weet ik beter.  Knap dom van de politieke elite. Mensen een kant op dwingen is nooit goed gegaan. Op een punt waar milieutechnisch weinig te verdienen is dwingen, is dom. Mensen willen zelf beslissen. Zo wordt alleen maar wrevel opgewekt. Het hele milieudenken geeft geen blijk van visie. De politieke elite gaat nu investeren, in zaken die al achterhaald zijn voordat ze gerealiseerd zijn. Zelfoverschatting en dadendrang is nooit goed geweest. Er komen prachtige oplossingen aan. Gaat niet eens meer lang duren. Maar tegen die tijd dat deze toepasbaar zijn, zijn de verkeerde investeringen gedaan en kan er niet meer geïnvesteerd worden. Eerst zelf zeker weten en door en door begrijpen en er dan rustig aan gaan werken.

 

Marion Jansen

Ik heb jarenlang in Almere-Stad gewoond. Daar is stadsverwarming en kun je dus niet op gas koken.

Voor de verwarming vond ik de stadsverwarming wel fijn, want je had nooit omkijken naar ketelonderhoud en storingen e.d. Maar koken op gas heb ik altijd gemist. Dat blijft gewoon het fijnste.

Tweede keus vind ik koken op inductie. Maar het nadeel van elektrisch blijft altijd dat er onderweg veel energie verloren is gegaan ten opzichte van direct koken op gas.

Dat men nu roept dat we in de keuken al overstag zijn gegaan, vind ik nogal kort door de bocht.

Veel mensen vinden koken op inductie prettiger dan op gas. Of ze hebben geen keuze voor gas. Dat verklaart de verkoop van inductiekookplaten.

Voordat warmtepompen qua kosten en comfort gaan opwegen tegen verwarmen met een HR-gasketel, zal er nog heel wat moeten veranderen. Dus ik verwacht niet dat we daar massaal zullen gaan veranderen, tenzij onder grote dwang.

 

Henk de Hoogt

Deze overheid, die nauwelijks in staat is de basale diensten van een overheid te leveren, zal zich gaan bemoeien met de manier waarop ik mijn eten bereidt? Vind sowieso al dat deze overheid zich veel te veel met de persoonlijke levenssfeer van haar burgers bemoeit, praktisch tot inbreuk aan toe en dan dit ook nog… What is next? Beste overheid, begin eerst eens met werk maken van die basale kerntaken waar jullie eigenlijk voor zijn in plaats van je met de persoonlijke levenssfeer van je burgers te bemoeien. Voor het deel van mijn inkomen dat in van “mijn overheid” mag houden, bepaal ik zelf waar ik dat aan besteed! Dus hedenavond lekker een kogelbiefstukje in de braadpan… Op gas.

 

Dirk Floor

Ik kook al meer dan 15 jaar op een inductiekookplaat. Fantastisch, gemakkelijk schoonmaken en snel klaar. Regeling gaat net zo goed als op het gas. Je moet er wel de juiste pannen voor hebben en minimaal 2 fasen beschikbaar.(is zelfs op 1 fase mogelijk) Inmiddels heeft de horeca het inductie koken ook ontdekt. Lang zo warm niet meer in de keuken en veel goedkoper, daar de vlammen niet de hele dag hoeven te branden.

 

J van Deventer

Energievoorziening is een overheidstaak, zeker als het om dichtbevolkte gebieden en steden gaat. Individuen missen de ruimte en de expertise om zelf voldoende energie op te wekken. Het gevolg is dat de overheid grotendeels bepaalt hoe die energie wordt opgewekt. Wanneer zij besluit om geen gasnet meer te faciliteren is het afgelopen, of ik het daar nu mee eens ben of niet. Zolang er echter in een huishouden twee energiebronnen worden aangeboden moet de overheid zich niet bemoeien met mijn keuze uit die twee.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.