Crisisoverleg over de varkenspest
LTO Nederland heeft vrijdag spoedoverleg gevoerd met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over Belgische wilde zwijnen die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Volgens de landbouworganisatie is het voor het eerst dat de zeer besmettelijke dierziekte zo dicht bij Nederland is aangetroffen.
Nederland gaat vooralsnog niet over tot nieuwe maatregelen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Sinds de varkenspest in Oost- en Zuid-Europa om zich heen greep, moeten varkenstransporten uit die gebieden extra worden schoongemaakt en ontsmet aan de grens. Ook houden jagers en andere betrokkenen in de gaten of de ziekte niet bij Nederlandse wilde zwijnen de kop opsteekt.
Lees het portret van Carola Schouten: Nauwgezet en streng als het moet
Donderdag werd de varkenspest bij drie dode dieren en een jong verzwakt dier in België vastgesteld. De besmette dieren zijn gevonden in de provincie Luxemburg.
Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) liet toen weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden. ‘Dit is een ernstige situatie voor België. Om het risico op Afrikaanse varkenspest in Nederland zo klein mogelijk te houden, houden we voortdurend de situatie in de gaten en bekijken we of de genomen voorzorgsmaatregelen voldoende zijn.’ Er is geen direct verhoogd risico voor Nederland, zei ze donderdag.
De Afrikaanse varkenspest, die zich tot dusver vooral in het oosten van Europa verspreidt, vormt geen gevaar voor de mens. Tegen Afrikaanse varkenspest is geen vaccin beschikbaar. Daardoor is de ziekte moeilijk te bestrijden.
Een team van deskundigen gaat op verzoek van België dit weekeinde helpen om ervoor te zorgen dat de Afrikaanse varkenspest zich daar niet uitbreidt. Dat meldt de Europese Commissie, die in nauw contact staat met de Belgische autoriteiten.
Politiebonden bereiken akkoord over nieuwe cao
De politiebonden, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de korpschef hebben vrijdag een akkoord over een nieuwe cao bereikt.
De politie krijgt er de komende drie jaar tijd ruim 8 procent salaris bij en daarbij twee keer een uitkering van 400 euro, in 2018 en 2019. Dat staat in het onderhandelingsresultaat. In de afspraken staat ook dat de werkdruk van agenten wordt aangepakt, onder meer door meer mensen aan te nemen. Politiemensen krijgen ook meer zeggenschap over hun rooster en meer duidelijkheid over doorstroom naar hogere functies. De volledige inhoud is te lezen op de website van politievakbond ACP.
De bonden ACP, ANPV, NPB en VMHP voeren al maandenlang actie om een nieuwe, verbeterde cao voor 65.000 politiemensen af te dwingen. Zij waren ontevreden door onder meer onderbezetting en hoge werkdruk. Vijf jaar geleden werd de politie gecentraliseerd, sindsdien stapelen de problemen zich op.
CDA-minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en korpschef Erik Akerboom zijn tevreden over het onderhandelingsresultaat. ‘Het is een evenwichtig pakket geworden,’ laat de minister weten. ‘Goed voor de politiecollega’s, omdat zij worden beloond voor hun inzet de afgelopen jaren,’ vindt Akerboom.
Het onderhandelingsakkoord is op de valreep gesloten, enkele uren voor het door het ministerie en politieleiding aangespannen kort geding. Dit was aangespannen om de acties – ook slechts enkele uren later – tegen te houden.
De politie wilde vanaf vrijdagavond het hele weekeinde actie gaan voeren door alleen nog bij echte nood uit te rukken. Akerboom is blij dat de acties van de baan zijn. ‘Deze actie zou de burger raken, ik ben blij dat die niet doorgaat.’
Onthullingen over meningokokkenbacterie
De Nederlandse overheid had al in de herfst van 2016 serieuze aanwijzingen dat er vaccins moesten worden aangeschaft tegen de dodelijke ziekte meningokokken, maar wachtte tot september 2017 met een beslissing hierover. Daardoor is er volgens een van de fabrikanten een tekort aan vaccins ontstaan en kunnen dit jaar alleen baby’s van 14 maanden en 14-jarigen worden ingeënt.
Dat meldt de Volkskrant vrijdag.
De meningokok-bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken en leidde dit jaar in Nederland tot achttien doden. In 2017 waren dat er elf. Van alle patiënten komt ongeveer een op de zes om het leven, bij jongeren tussen de 14 en 24 jaar zelfs een op de drie.
Sinds mei krijgen Nederlandse baby’s van 14 maanden een inenting tegen vier typen meningokokken, waaronder het gevaarlijke type W. In oktober volgen de 14-jarigen, pas volgend jaar krijgen alle tieners tussen de 14 en 18 een uitnodiging. Er zijn nu niet genoeg vaccins om die groep dit jaar al in te enten.
De beslissing om te vaccineren tegen meningokokken is zo snel mogelijk genomen, reageerde ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. ‘Het RIVM, daar gaan we op af. Het vaccinatiebeleid moet niet worden gestuurd door de farmaceutische industrie. Die geven wel meer tips.’
Op advies van het RIVM kondigde toenmalig VVD-minister Edith Schippers uiteindelijk in september 2017 maatregelen aan om de uitbraak van meningokokken tegen te gaan.