Zwanger? Dit zijn de regelingen in Amerika

Werknemers die zwanger zijn hebben minder rechten in de Verenigde Staten

Rustig genieten van de zwangerschap, daarvan kunnen veel Amerikaanse vrouwen slechts dromen. Wat zijn de verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten omtrent verlofregelingen voor zwangere vrouwen?

Betaald zwangerschapsverlof is in Nederland vanzelfsprekend.  Volgens de Nederlandse wet heeft een zwangere vrouw recht op zestien weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof, waarin 100 procent van het salaris wordt uitbetaald. Daarnaast wil het nieuwe kabinet het vaderschapsverlof uitbreiden.

De vader kan vanaf 1 januari 2019 vijf dagen betaald verlof opnemen. Per 1 juli 2020 komt daar de mogelijkheid bij aanvullend verlof van vijf weken op te nemen, waarin 70 procent van het salaris wordt uitbetaald. De meeste Amerikanen klinkt zo’n wet als muziek in de oren.

Wie pech heeft, werkt bij een bedrijf waar niets is geregeld

In de Verenigde Staten strijden steeds meer vrouwen voor een wet die betaald zwangerschapsverlof regelt. Zwangerschapsverlof opnemen is in de Verenigde Staten vaak een pure luxe. Vrouwen werken daarom vaak door tot vlak voor de datum waarop de bevalling is uitgerekend. Een nationale wet voor betaald zwangerschapsverlof is er niet; zwangere vrouwen zijn voor hun verlof afhankelijk van de staat waarin zij wonen en van hun werkgever. Wie pech heeft, werkt bij een bedrijf waar niets is geregeld. Dan moet je ziektedagen of vakantiedagen opnemen. Maar deze ziektedagen hebben de vrouwen juist nodig als de baby is geboren.

Dankzij de Family and Medical Leave Act zijn werkgevers in de Verenigde Staten wel verplicht om twaalf weken onbetaald verlof aan te bieden, maar veel vrouwen kunnen zich geen onbetaald verlof veroorloven. Een werkneemster heeft alleen recht op dit verlof als zij minstens twaalf maanden bij het bedrijf werkt, zij het afgelopen jaar 1.250 uur heeft gewerkt, en het bedrijf vijftig of meer medewerkers heeft binnen een straal van 121 kilometer. De kans is dus groot dat de vrouw na de bevalling weer snel aan de slag moet.

De wet van Donald Trump

De voorzieningen voor zwangere vrouwen in Nederland en in de Verenigde Staten zijn dus zeer verschillend. Dat komt ten eerste doordat werknemers in de Verenigde Staten in het algemeen minder goed worden beschermd dan in Nederland. Bedrijven in de Verenigde Staten kunnen zelf bepalen welke regels er gelden voor werknemers en hoe lang en óf zij betaald zwangerschapsverlof krijgen.

President Donald Trump strijdt voor een nationale wet waarin de werkende Amerikaanse vrouw zes weken betaald zwangerschapsverlof krijgt. Betaald zwangerschapsverlof, zo is de gedachte, kan stress verminderen, en dat is goed voor zowel de vrouw als het bedrijf. Tot die wet er is, blijven de Verenigde Staten het enige westerse land zonder betaald zwangerschapsverlof.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!