Kevin Spacey komt niet naar Nederland om een lezing te geven tijdens BusinessBoost Live. Dat maakte ING, die het evenement organiseert, vrijdag bekend.
De bank heeft besloten de samenwerking met de Amerikaanse acteur te beëindigen vanwege de commotie die over hem is ontstaan. Spacey zou zich herhaaldelijk schuldig hebben gemaakt aan seksuele intimidatie.
ING vindt het daarom niet wenselijk om hem te laten optreden tijdens het ondernemersevenement op 29 november in de Rotterdamse Ahoy. ‘Zijn aanwezigheid zou afleiden van het doel om ondernemers te inspireren en succesvol te laten zijn in het najagen van hun ondernemersambities,’ zegt een woordvoerder.
Slag om de arm over optreden
Na de eerste beschuldigingen aan het adres van Spacey hield ING nog een slag om de arm over zijn optreden, maar donderdag meldde nieuwszender CNN dat de acteur zich ook op de set van de Netflix-serie House of Cards heeft misdragen. Daarop besloot ING vrijdag alsnog de samenwerking te verbreken. Volgens de bank is het besluit ‘in goed overleg’ met het management van Spacey genomen.
Tegenover CNN stellen acht medewerkers van de serie House of Cards dat Spacey zich tijdens opnamen heeft misdragen. Een van hen zegt dat de acteur hem seksueel misbruikte. Volgens de medewerkers had Spacey het vooral voorzien op jonge mannen. Hij zou hen niet alleen ongewenst hebben betast, maar ook ongepaste opmerkingen hebben gemaakt.
Netflix legt opnamen stil
In de populaire Netflix-serie House of Cards vertolkt de 58-jarige Spacey president Frank Underwood, een ambitieuze, genadeloze politicus in Washington DC. De serie is een van de best bekeken shows van de streamingdienst. Netflix heeft de opnamen van House of Cards stilgelegd.
De onthullingen van de medewerkers volgen op de wereldwijde actie #metoo, waarin slachtoffers van seksueel misbruik hun verhaal delen. De actie ontstond een maand geleden toen de ene na de andere actrice een boekje opendeed over Hollywood-tycoon Harvey Weinstein. De machtige producent van films als Pulp Fiction en Gangs of New York maakte daarna een diepe val. Hij werd ontslagen bij zijn eigen bedrijf The Weinstein Company en uit de raad van bestuur van de Oscars en BAFTA’s gezet. Ook is hij geen lid meer van het Producers Guild, een beroepsvereniging van film- en televisieproducenten. Politieteams in Londen en New York hebben naar aanleiding van de beschuldigingen onderzoek naar Weinstein ingesteld.
Elif Isitman: #MeToo: stop onnodige heksenjacht op mannen
Beschuldigingen van Jelle Brandt Corstius
In Nederland trad in het kader van #metoo journalist Jelle Brandt Corstius naar buiten. In een column in dagblad Trouw stelde hij ook slachtoffer te zijn van seksueel misbruik. Dat zou zich hebben afgespeeld in 2002, toen hij stagiair was op de redactie van het programma Barend & Van Dorp. Uit angst te worden aangeklaagd voor smaad weigerde Brandt Corstius namen te noemen, maar al snel werd duidelijk dat het gaat om televisieproducent Gijs van Dam.
Die schoof maandagavond aan in praatprogramma Pauw om te reageren op de beschuldigingen. Hij ontkende alle aantijgingen en stelde dat er alleen sprake was van seks met wederzijdse instemming. De rechter zal zich buigen over de zaak. Van Dam heeft aangifte gedaan van smaad en Brandt Corstius van seksueel misbruik.
Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!