Tim Walz moet Joe Biden vervangen als gematigd gezicht van de Democraten

06 augustus 2024Leestijd: 2 minuten
Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris kiest Tim Walz (60) als haar kandidaat-vicepresident: een Democraat die minder radicaal is dan Harris en cruciale kiezersgroepen in swing states moet aanspreken.

Toen Joe Biden in 2019 Kamala Harris koos als kandidaat-vicepresident, werd dat gezien als een strategische zet. Biden is een gematigde Democraat en maakt al decennia deel uit van het establishment in Washington. Harris is een uitgesproken vertegenwoordiger van een radicalere partijvleugel. De voormalig openbaar aanklager met Jamaicaans-Indiase wortels heeft ook een andere achtergrond dan Biden.

Tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2024 zijn de rollen omgedraaid, en kiest Harris de meer gematigde Tim Walz (60) als running mate. Tim Walz is sinds 2019 gouverneur van Minnesota.

Tim Walz profileert zich als pragmaticus

Hij combineert gematigde met progressieve standpunten, en is bereid om met mensen van verschillende achtergronden en overtuigingen samen te werken. Op X profileert Tim Walz zich als: ‘Vader, echtgenoot, leraar, coach, veteraan.’

Als gouverneur van Minnesota moest Walz reservestrijdkrachten inzetten bij demonstraties die uitbraken nadat in Minneapolis de Afro-Amerikaan George Floyd door politiegeweld om het leven kwam. Dagenlang verkeerde de stad in chaos.

Tim Walz wist eerder ook gematigde Republikeinse kiezers aan zich te binden. Tegelijk is hij op sommige punten veel progressiever. In de Democratische Partij maakte hij zich populair met het legaliseren van cannabisgebruik en het oprekken van restricties op abortus.

Loopbaan Tim Walz

Tim Walz werd geboren op 6 april 1964 in West Point, Nebraska. Hij groeide op in een gezin dat actief was in de landbouw.

Walz behaalde een bachelor in sociale wetenschappen aan Chadron State College en was aardrijkskundeleraar in Mankato, Minnesota. Ook bereikte Walz de rang van sergeant-majoor in de Nationale Garde, die in de Verenigde Staten wordt ingezet bij onder meer natuurrampen.

Naast een militaire carrière heeft Tim Walz een behoorlijke politieke staat van dienst. Van 2007 tot 2019 vertegenwoordigde hij zes termijnen lang Minnesota in het Huis van Afgevaardigden. In 2018 won hij de gouverneursverkiezingen van Minnesota door de Republikeinse kandidaat Jeff Johnson te verslaan. In 2022 werd hij herkozen voor een tweede termijn.

Tim Walz is getrouwd met Gwen Walz. Samen hebben ze twee kinderen. Het gezin woont in Saint Paul, Minnesota.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.

Lars Jacobusse
Lars Jacobusse (1996) is sinds 1 juli 2023 webredacteur van EW.
Lees meer
Lars Jacobusse