Alles wat u moet weten over het langverwachte debat Harris-Trump

10 september 2024Leestijd: 3 minuten
Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Brendan Smialowski / AFP via ANP

De Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris hebben ingestemd met een verkiezingsdebat bij ABC News op 10 september. Beide kandidaten hebben hun aanwezigheid bevestigd. Organisator ABC News heeft strenge regels op papier gezet om het debat ordentelijk te laten verlopen. Over de voorwaarden is lang gesteggeld, waarbij Trump zelfs zinspeelde op afblazen.

Datum en tijd debat Harris-Trump

Donald Trump en Kamala Harris debatteren op dinsdag 10 september om 21.00 uur Eastern Time (ET). Voor Nederlandse kijkers betekent dit dat het debat in de vroege ochtend (03.00 uur) van woensdag 11 september plaatsvindt.

ABC News organiseert het debat in het National Constitution Center. Dit museum gewijd aan de Amerikaanse Grondwet, staat (net als de Liberty Bell en Independence Hall) aan de Independence Mall in Philadelphia, Pennsylvania. Dat is een van de swing states die schommelen tussen de Democraten en Republikeinen en meer dan gemiddeld bepalend zijn voor wie de verkiezingen gaat winnen. Er is geen publiek welkom bij het debat.

Waar wordt het tv-debat tussen Trump en Harris uitgezonden?

Het debat wordt gestreamd op Disney+ en Hulu. Ook is het debat te volgen op de livestream van ABC News Live. ABC News Live is beschikbaar op Samsung TV+, The Roku Channel, YouTube, Tubi en de meeste andere streamingkanalen.

Wat zijn de regels en het format van het debat?

Organisator ABC News heeft strenge regels opgesteld om het debat tussen Harris en Trump in goede banen te leiden:

– Het debat duurt 90 minuten en bevat twee reclameblokken. De kandidaten mogen in de pauzes niet communiceren met hun campagneteam.

– De microfoons van de kandidaten worden gedempt als de ander spreekt, om onderbrekingen te voorkomen.

– Alleen de moderators van het debat – presentatoren David Muir en Lindsey Davis – mogen vragen stellen aan beide kandidaten.

– Door het opgooien van een munt is reeds bepaald dat Donald Trump het slotwoord heeft. De kandidaten krijgen aan het einde van het debat beide 2 minuten de tijd om de kiezer toe te spreken.

Krijgt debat Trump-Harris meerdere afleveringen?

‘Ik hoor dat Donald Trump eindelijk heeft ingestemd met een debat met mij op 10 september. Ik kijk ernaar uit,’ schreef Harris op X. Eerder had Trump op een persconferentie bevestigd dat hij op 10 september wil debatteren, zoals hij eerder ook al een confrontatie toezegde toen Joe Biden nog de Democratische kandidaat was. Het was Trumps eerste publieke optreden sinds Harris werd verkozen tot Democratische presidentskandidaat en Tim Walz haar running mate werd.

Trump wilde nog twee keer met Harris debatteren: op 4 september bij Fox News en op 25 september bij NBC News. Het Harris-kamp had daarin geen trek. Toen ze ernaar werd gevraagd, zei Harris alleen dat ze uitkeek naar het debat op 10 september.

Het is de eerste keer dat Trump en Harris rechtstreeks met elkaar in debat gaan. Eerder was het ABC-verkiezingsdebat nog onzeker nadat Trump aangaf dat de afspraken  die hij er met Biden over had gemaakt, niet langer golden. Trump zei dat hij alleen tegen Harris wilde aantreden op 4 september bij Fox News, een zender die hem gunstiger gezind is dan ABC News. Harris zei toen dat de Republikein bang is met haar in debat te gaan.

Gedoe over microfoons

Er was nog meer gesteggel. Trump haalde op zijn platform Truth Social uit naar het ‘ABC-nepnieuws’. Hij vroeg zich af waarom hij daar nog met Kamala Harris in debat zou gaan.

Trump ging eerder dit jaar bij CNN in debat met president Joe Biden. De microfoons van de kandidaten werden uitgeschakeld als ze niet het woord hadden: een wens van team-Biden. Nu is het naar verluidt precies andersom: Harris wil dat de microfoons het hele debat aan blijven.

Zij zou hopen dat Trump zich verbaal niet kan beheersen en wilde Trump het liefst kritisch bevragen als een soort openbaar aanklager (een ambt dat ze eerder uitoefende in Californië). Dat kan niet als haar microfoon of die van Trump uitstaat en ze hem niet kan onderbreken.

Trumps team zou daar weinig oren naar hebben, al sprak Trump dat zelf weer tegen door te stellen dat het hem niet uitmaakt of de microfoons aan- of uitstaan. Uiteindelijk bleef de afspraak voor het eerste debat tussen Trump en Biden toch gehandhaafd. Genoeg ophef dus, en dan moet het debat nog beginnen.

Lars Jacobusse
Lars Jacobusse (1996) is sinds 1 juli 2023 webredacteur van EW.
Lees meer
Lars Jacobusse