Wat Europa kan verwachten van de Amerikaanse verkiezingen

18 september 2024Leestijd: 1 minuut
BRITAIN - SCIENCE - DIPLOMACY - POLITICS - COMPUTERS - SUMMIT - AI

In de nieuwste aflevering van podcast Race naar het Witte Huis bespreken Hella Hueck en Victor Pak met speciale gast René van Rijckevorsel, correspondent in Brussel, de veranderende relatie tussen de Verenigde Staten en Europa.

President Joe Biden is waarschijnlijk de laatste Amerikaanse leider met een focus op Europa. Donald Trump zoekt meer de confrontatie met rivaal China, Kamala Harris is voor een vriendelijkere aanpak. Maar wie de nieuwe president ook wordt, hij of zij zal door veranderende geopolitieke belangen steeds meer naar Azië kijken.

Tegelijk wordt het Amerikaanse protectionisme breed gesteund door de kiezer, en is versterking van dit beleid een belangrijk thema in deze presidentsverkiezingen. Bidens Inflation Reduction Act had al zware economische consequenties voor Europa, door Amerikaanse bedrijven met forse subsidies te  ondersteunen.

Europa wordt gedwongen zich onafhankelijker op te stellen. Het richt zich meer op concurrentiekracht en een sterkere defensie-industrie. Brussel beseft dat het tijdperk waarin de Verenigde Staten vanzelfsprekend voor Europa opkwamen, voorbij is.

De economische spanningen zullen de komende tijd blijven groeien. René van Rijckevorsel wijst erop dat de Verenigde Staten steeds meer tarieven invoeren op Europese producten. Dat werkt handelsconflicten in de hand, vooral in het geval Trump – geen voorstander van samenwerking met andere landen – terugkeert in het Witte Huis.