Amerikanen houden hun adem in: wordt Kamala Harris de eerste vrouwelijke president, of keert Donald Trump terug in het Witte Huis? Een gids bij de presidentsverkiezingen. Deel 1: worden dit de verkiezingen met de hoogste opkomst ooit?
Afgaand op hoeveel kiezers in sommige staten een vervroegde stem hebben uitgebracht, zouden deze presidentsverkiezingen wel eens de hoogste opkomst ooit kunnen hebben. Zo trokken op 15 oktober, de eerste dag dat swing state Georgia dat mogelijk maakte, liefst 328.000 mensen naar het stemhokje. Dat waren er 192.000 meer dan in het recordbrekende jaar 2020, toen Biden in deze staat met een verschil van slechts 11.779 stemmen (0,23 procent) won van Trump.
Waren het in 2020 nog vooral Democraten die vervroegd hun stem uitbrachten, dit jaar lijken ook de Republikeinen het zekere voor het onzekere te nemen. Ook landelijk is het nog de vraag welke kandidaat bij een hoge opkomst het meest gebaat zal zijn.
Lees ook: Wat zijn kiesmannen? Alles over het Amerikaanse Electoral College
Deze kiezers proberen Harris en Trump nog te bereiken
Of een hoge opkomst zich ook landelijk in het voordeel van de Democraten zal vertalen, valt nog te bezien. Harris kan vanwege haar abortus- en klimaatstandpunten rekenen op het enthousiasme van jongeren, een groep die Hillary Clinton in 2016 nog onvoldoende wist te mobiliseren.
Tegelijk worstelt Harris met het mobiliseren van kiezers die traditiegetrouw Democratisch stemmen, zoals zwarte mannen. Ook Arabische Amerikanen in swing state Michigan blijven vanwege haar steun aan Israël dit jaar mogelijk thuis. Op zijn beurt lijkt Trump met zijn hardvochtige retoriek gematigde Republikeinen af te stompen, die in een nek-aan-nek-race eveneens het verschil kunnen maken.