De nieuwe schenkingsvrijstelling van 100.000 euro voor het eigen huis – de ‘jubelschenking’- roept veel vragen op, vooral door de complexe regels voor wie eerder gebruikmaakte van een verhoogde vrijstelling.
Hoogleraar successierecht en oud-notaris Bernard Schols legt aan professionals en particulieren in het hele land uit wat de nieuwe regels betekenen en hoe je er het beste gebruik van kunt maken. Elsevier sprak hem over de nieuwe ‘jubelschenking’.
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.
Deze vrijstelling van een ton lijkt niet voor iedereen weggelegd. Hoeveel mensen kunnen hiervan eigenlijk profiteren?
Schols: ‘Het gaat zeker niet alleen om de leden van het Koninklijk Huis. Vergis je niet. Er is een behoorlijke groep die een paar ton achter de hand heeft. Denk aan al die mensen die hun huis of onderneming verkocht hebben.’
Verwacht u een stormloop?
Schols: ‘Mensen zijn niet direct op 1 januari aan de slag gegaan met de regeling. Dat heeft er ook mee te maken dat dit een permanente vrijstelling is. De vorige keer, tussen 1 oktober 2013 en 1 januari 2015, ging het om een tijdelijke regeling. Toen zat er veel meer druk achter om snel te handelen. Nu maakt het niet uit of je het geld meteen schenkt of volgend jaar.’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen