Volgens het Belastingplan 2018 wordt er voortaan altijd een boete opgelegd als de aangifte alsnog wordt verbeterd. De Kamer vreest dat goedwillende belastingplichtigen de dupe worden van het schrappen van de ‘inkeerregeling’.
Een belastingplichtige kan nu nog aan een boete ontkomen als hij binnen twee jaar meldt dat zijn aangifte niet klopte. Deze inkeerregeling verdwijnt vanaf 2018, het Belastingplan 2018 (BP 2018) geeft hiervoor alleen het bestrijden van belastingontduiking als reden. Het gaat echter niet altijd om misbruiksituaties.
De Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de maatregel, en de noodzaak van een volledige afschaffing van de regeling. Deze vragen moeten nog worden beantwoord.
Oprechte fout
De Kamer wil weten of er voldoende rekening is gehouden met het feit dat de inkeerregeling ook voor de toeslagen en andere belastingen geldt. Het schrappen van de regeling kan gevolgen hebben voor bedrijven, en treft iedereen die een onvolledige of onjuiste aangifte wil herstellen.
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de gratis wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw digitale brievenbus.
Door de ingewikkelde belastingregels is een fout snel gemaakt, en de Vooringevulde aangifte (VIA) bevat alleen bepaalde gegevens, zodat een inkomenspost over het hoofd kan worden gezien. Een goedwillende belastingplichtige moet daarom de mogelijkheid houden om fouten te herstellen, zonder bang te hoeven zijn voor een boete.
Pleitbaar standpunt
Het is ook mogelijk dat een belastingplichtige dacht dat iets niet belast was, maar er later achterkomt dat hij dit wel degelijk had moeten opgeven. Een hobby kan bijvoorbeeld op een gegeven moment belaste inkomsten gaan opleveren.
Juist voor deze gevallen zou de inkeerregeling moeten blijven bestaan, en de CDA-fractie vraagt of de regering heeft overwogen om de regeling alleen af te schaffen voor het alsnog opgeven van zwart vermogen.
Overgangsrecht
De inkeerregeling blijft gelden voor aangiften die vóór 1 januari 2018 zijn gedaan of hadden moeten zijn gedaan. Ook blijft de regeling bestaan voor gevallen waarin vóór 1 januari 2018 informatie is verstrekt of had moeten zijn verstrekt.
Als de inkeerregeling niet meer van toepassing is, wordt ook een strafrechtelijke vervolging van de belastingplichtige mogelijk. De regering wil voor een eventuele strafrechtelijke vervolging kijken naar het door de Belastingdienst geleden belastingnadeel en het aantal ‘ontduikingsjaren’. Ook is van belang of de belastingplichtige eerder belasting heeft ontdoken. De CDA-fractie vraagt of hierbij ook naar de situatie vóór 2018 zal worden gekeken.