Oppositie protesteert, maar Rutte is onvermurwbaar over dividendbelasting

Rutte houdt vol dat het schrappen van de dividendbelasting goed is voor de Nederlandse economie - Foto: ANP

Hoe hard de oppositie ook probeert, de coalitie lijkt onvermurwbaar wat betreft het schrappen van de dividendbelasting. Premier Mark Rutte en zijn coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie negeren de wens van vrijwel de hele oppositie.

Die wil het voorstel van tafel hebben, omdat het de schatkist jaarlijks zo’n 1,4 miljard euro kost.

‘Nederland moet aantrekkelijk blijven’

Rutte voert steevast het argument dat het schrappen van de dividendbelasting nodig is voor het behoud van grote bedrijven en banen in Nederland. De stap is een van de maatregelen om ervoor te zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft, zei de premier woensdagavond opnieuw tijdens het meest recente debat over de dividendbelasting.

De oppositie eist dat de afschaffing in de prullenbak verdwijnt. Sommige partijen betichten het kabinet van chantage door multinationals. Eerder bleek uit een verklaring van het Centraal Planbureau (CPB) dat er geen bewijs is dat de Nederlandse economie wijzer wordt van de afschaffing van de dividendbelasting.

CPB: geen effect op economie

De afschaffing van de dividendbelasting heeft volgens het CPB ‘geen effect’ voor Nederlanders. Het buitenland profiteert wel van de afschaffing: bedrijven, buitenlandse aandeelhouders en overheden krijgen als het ware een cadeautje van het nieuwe kabinet.

In landen als de Verenigde Staten mogen aandeelhouders de Nederlandse dividendbelasting aftrekken van de daar verschuldigde belasting. Maar als zij in Nederland geen dividendbelasting meer hoeven te betalen, moeten zij in eigen land meer betalen. Het fiscaal voordeel vloeit in dat geval door naar de Amerikaanse schatkist.

Volgens de rekenmeesters van het kabinet is het ‘wel mogelijk dat de Nederlandse economie door deze maatregel  voor buitenlandse beleggers en investeerders aantrekkelijker wordt’. Maar ‘empirisch bewijs’ voor zulke voordelen ontbreekt, aldus het CPB.

Er is veel kritiek op de afschaffing, omdat het kabinet tegelijkertijd ‘binnenlandse’ belastingen verhoogt.

Het kabinet wil onder meer het lage btw-tarief verhogen van 6 naar 9 procent, waardoor dagelijkse boodschappen van burgers iets duurder worden. Die maatregel levert de schatkist 2,6 miljard euro op.