Forse naheffingen na onterechte toeslagen

Tienduizenden Nederlanders krijgen nog steeds hoge terugvorderingen van toeslagen waar ze – achteraf – geen recht op hadden. Zij moeten duizend euro of meer aan onterecht ontvangen toeslagen terugbetalen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Dat blijkt uit een overzicht met cijfers over toeslagjaar 2015 dat de Belastingdienst naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  • Bij de huurtoeslag, de tegemoetkoming voor huurders met een laag inkomen, gaat het om bijna 27.000 gevallen.
  • Bij de kinderopvangtoeslag, de bijdrage in de kosten van crèche of buitenschoolse opvang, gaat het om circa 14.000 gevallen.
  • Bij het kindgebonden budget,  de toelage voor ouders met een laag inkomen, gaat het om bijna 9.500 gevallen.
  • Bij de zorgtoeslag, de tegemoetkoming voor mensen die volgens de overheid niet genoeg verdienen om de zorgpremie te betalen, gaat het om nog eens ruim 10.500 gevallen.

Zware gevallen

Hierbij gaat het zoals gezegd alleen om zware gevallen, die duizend euro of meer moeten terugbetalen. Het totaal aantal terugvorderingen is veel hoger (zie grafiek hieronder). Er zit overlap tussen: iemand die op grond van een – achteraf –  hoger inkomen op minder toeslag recht had, moet vaak meer toeslagen terugbetalen.

Recht op meer

Er wordt ook te weinig uitbetaald. Dat kan onder meer gebeuren als het inkomen achteraf lager blijkt te zijn. Het aantal nabetalingen (zie grafiek hieronder) is beduidend hoger dan het aantal terugvorderingen.

Ombudsman

De Nationale Ombudsman begon dit jaar een onderzoek naar de toeslagen. Er komen veel klachten binnen van burgers. Die klachten gaan onder meer over verzoeken om een betalingsregeling.

Lees ook: Toeslagen zorgen voor meer problemen dan oplossingen