Premium Lock Plannen van de fiscus blijven steken in ICT-moeras

Computerstoring

De Belastingdienst heeft geen goede reputatie als het gaat om ICT-projecten, en die reputatie wordt alleen maar slechter. Gisteren publiceerde de Belastingdienst haar 21ste halfjaarsrapportage. Opnieuw zijn belangrijke projecten flink vertraagd door automatiseringsproblemen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het lijkt er op dat de fiscus niets leert van de in het recente verleden gemaakte fouten.

De Belastingdienst noemt tegenwoordig een ICT-project niet meer voorbarig ‘voltooid’. Maar de dienst blijft nog steeds veel te optimistisch over de ‘doorlooptijd’ van automatiseringsprojecten.

Vertraging heeft grote gevolgen

Elk bedrijf dat wel eens een ICT-project is begonnen, weet dat de beloften meestal niet worden waargemaakt. Het loopt altijd uit, er zijn onverwachte kosten, systemen gaan niet samen, enzovoorts. De vertraging en extra kosten hebben vaak grote gevolgen voor het bedrijf. Er loopt bijvoorbeeld een flink aantal klanten weg.

Maakt de fiscus zulke inschattingsfouten, dan zijn de gevolgen nog veel groter. Burgers draaien uiteindelijk op voor de extra kosten, en worden vaak ook direct getroffen door de ICT-problemen. Burgers zijn tegenwoordig weliswaar ‘klanten’ van de Belastingdienst, maar ze kunnen niet weglopen naar een andere aanbieder. De fikse vertraging bij de schenk- en erfbelasting bijvoorbeeld treft een grote groep mensen.

De fiscus heeft natuurlijk zijn eigen problemen, en dat zijn er nogal wat.

Medewerkers van de Belastingdienst moeten nog een tijd werken met gedateerde en inefficiënte software. Hierdoor gaat onnodig veel tijd verloren, en kost het behandelen van bezwaarschriften meer tijd.

Bovendien blijven er voorlopig allerlei fraudemogelijkheden bestaan, waardoor er meer moet worden gecontroleerd.

Ook ontstaat door de vertraging vrijwel altijd een gat in de belastingopbrengsten.

De vernieuwing van de Belastingdienst

In het verleden is een groot aantal losse systemen gebouwd, die bovendien slecht zijn onderhouden. Deze systemen zijn niet tijdig vervangen, omdat er één grote herziening zou komen: de Investeringsagenda Belastingdienst.

Al snel bleek dat er slecht was nagedacht over planning en uitvoering van de Investeringsagenda.

De vertraging van dit megaproject komt niet alleen door ICT-problemen. Voor een groot deel is het management van de Belastingdienst ervoor verantwoordelijk. Daarom is besloten tot een herijking; het project is tijdelijk stilgezet.

Volgens de Rekenkamer levert de geplande vernieuwing pas na 2027 geld op.

De nieuwste halfjaarsrapportage

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw