Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat niet alles op alles zetten voor een volledige vernieuwing van de Belastingdienst. De eerdere plannen waren te ambitieus, het is niet mogelijk om alles in één keer te doen. Snel geeft prioriteit aan vijf deelprojecten, en wil zo snel mogelijk nieuwe mensen aannemen.
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.
Voor een aantal projecten kan de vertraging verder oplopen, maar de staatssecretaris neemt dit op de koop toe. Hij verwacht dat zijn aanpak uiteindelijk een beter resultaat oplevert, en sluit niet uit dat het project zelfs sneller is afgerond.
De vernieuwing van de Belastingdienst, de zogenoemde Investeringsagenda Belastingdienst, is onder meer vertraagd door de invoering van een (veel te aantrekkelijke) vertrekregeling.
Minder gekwalificeerd personeel met hoge werkdruk
Door de vertrekregeling is een groot aantal hoogopgeleide medewerkers al vertrokken, of vertrekt de komende twee jaar. Er zijn sinds 2016 ongeveer 2.800 mensen vertrokken, en er gaan nog zeker 2.700 medewerkers weg.
De fiscus wilde dat er personeel wegging, maar dit moesten vooral laagopgeleide mensen bij de Belastingtelefoon zijn. Er zouden 3.500 laagopgeleide mensen uitgaan, en 1.500 hoogopgeleide mensen instromen. Door een vermindering van de werkdruk zouden er ook minder mensen nodig zijn, maar juist die maatregelen zijn vertraagd.
Snel trekt nu 100 miljoen euro extra uit voor het (tijdelijk) aannemen van vervangende mensen. Dit bedrag gaat ten koste van het budget voor de vernieuwing van de Belastingdienst, maar het personeelstekort moet zo snel mogelijk worden weggewerkt.
Er zijn door de uitstroom nu al problemen bij de afdelingen Midden- en Kleinbedrijf, Particulieren en Centrale Administratieve Processen (CAP). CAP is verantwoordelijk voor de verwerking van aangiften en de communicatie met burgers. De afdeling is bovendien essentieel voor de informatievoorziening binnen de Belastingdienst.
Leiding van de Belastingdienst voldeed niet
Uit verschillende onderzoeken bleek dat de leiding van de Belastingdienst tekortschoot. De leiding stond niet open voor kritiek van medewerkers, en nam onvoldoende verantwoordelijkheid voor de genomen beslissingen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen