IT-problemen bij fiscus groter dan gedacht

Scherm van een laptop met data - Foto: ANP

De computerproblemen bij de Belastingdienst zijn nog groter dan tot nu toe werd aangenomen. De IT-systemen waar de loonheffing en de omzetbelasting op draait, op papier samen goed voor bijna 156 miljard euro aan inkomsten, staan er niet best voor.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De belastingheffing zou volgens de fiscus geen gevaar lopen. Dat valt te hopen: loonheffing en omzetbelasting zijn fiscale slagaders van de schatkist.

Volgens de Miljoenennota levert de loonheffing dit jaar bijna 103 miljard euro op. De omzetbelasting staat voor een kleine 53 miljard euro in de boeken.

Problemen bij erfbelasting

De problemen kwamen aan het licht tijdens een presentatie van de fiscus aan de Kamercommissie voor Financiën, zo meldde De Telegraaf deze week. Volgens de Belastingdienst is het complex om veranderingen aan te brengen in de systemen achter de heffingen.

Eerder werd de Belastingdienst al opgeschrikt door ernstige problemen bij de afhandeling van de erfbelasting. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) nam maatregelen om te voorkomen dat burgers financieel de dupe daarvan worden.

Fiscus niet AVG-proof

Deze week werd ook duidelijk dat de fiscus nog lang niet ‘AVG-proof’ is. Ook de belastingdienst moet voldoen aan de strengere eisen voor de bescherming van gegevens.

Uit antwoorden van Snel aan CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt blijkt dat de dienst mogelijk nog een jaar nodig heeft om eraan te voldoen. Snel laat weten dat onder meer het gebruik van gegevens van camerabeelden voor het toezicht op de motorrijtuigenbelasting is gestaakt als gevolg van de problemen.

De Autoriteit Persoonsgegevens handhaaft de AVG en kan boetes opleggen als organisaties niet aan de regels voldoen. Dat geldt ook voor de fiscus.

Lees hier wat de nieuwe privacyregels (AVG) voor u betekenen.