De gemeente Zeist begrijpt de regels voor het naheffen van parkeergeld niet helemaal. Hierdoor kan een vrouw toch gratis parkeren op een plaats voor vergunninghouders.
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.
De vrouw beschikt niet over een parkeervergunning, maar zet haar auto toch op een plaats die duidelijk is bedoeld voor vergunninghouders. Zij maakt ook geen gebruik van de mogelijkheid om een dagkaart te kopen voor 15 euro.
Zeist legt een naheffingsaanslag parkeerbelasting op voor 76 euro, de kosten van een dagkaart plus 61 euro administratiekosten. De vrouw tekent tevergeefs bezwaar aan tegen de aanslag, maar zij laat het er gelukkig niet bij zitten.
De gemeente mag helemaal niet naheffen
Rechtbank Midden-Nederland maakt korte metten met de naheffingsaanslag, omdat de parkeerregeling van Zeist niet deugt. De gemeente haalt in de Verordening Parkeerbelastingen 2017 twee belastingen door elkaar. Hierdoor kan er helemaal geen naheffingsaanslag worden opgelegd, het opleggen van een aanslag is zelfs in strijd met de Gemeentewet.
Een gemeente kan volgens de Gemeentewet op twee manieren parkeerbelasting innen, namelijk het vragen van parkeergeld, en het verlenen van een parkeervergunning. Zeist heft beide vormen van parkeerbelasting, en heeft in een aanvullend besluit opgenomen dat parkeerders ook een dagkaart kunnen kopen voor het parkeren op een vergunningplaats.
Het lijkt er op dat alles netjes is geregeld door de gemeente, maar schijn bedriegt. De Gemeentewet kent weliswaar twee soorten parkeerbelasting, maar er kan slechts in één situatie een naheffingsaanslag worden opgelegd. Een gemeente kan alleen naheffen als er geen, of onvoldoende, parkeergeld is betaald.
Het is wettelijk niet mogelijk om belasting na te heffen als iemand op een vergunningplaats parkeert zonder parkeervergunning. Er moet in dat geval een boete worden opgelegd voor foutparkeren, voor 2018 is deze boete 95 euro.
Kosten van een dagkaart zijn opgenomen bij de normale parkeertarieven
Een burger moet in een officieel document van de gemeente kunnen zien hoeveel hij moet betalen voor het parkeren. De gemeente Zeist heeft dan ook een ‘Tarieventabel’ gepubliceerd, waarin ook de prijs van een parkeervergunning en de bewuste dagkaart staan. Om onduidelijke redenen is het tarief voor een dagkaart opgenomen in het onderdeel over parkeergeld, en niet in het onderdeel over de kosten van een parkeervergunning.
Misschien denkt Zeist hiermee toch te kunnen naheffen, maar de Rechtbank trapt hier niet in. De dagkaart is bedoeld als een (goedkoop) alternatief voor de aanvraag van een parkeervergunning. Het maakt niet uit waar de kosten zijn omschreven, beslissend is voor welke soort parkeerbelasting de dagkaart kan worden gekocht.