In het dorpje waar ik woon, worden regelmatig de klokken geluid. Zo’n twee keer per uur en soms meer als er een andere reden voor is. Het hoort bij het leven. Klokkenluiders zijn er niet veel meer. Een computer stuurt een machine aan en een en ander geschiedt van zelf.
Toch zal het aantal klokkenluiders de komende jaren fors toenemen. Als het aan de Europese Unie lig, wordt er snel een richtlijn aangenomen die maakt dat klokkenluiders goed beschermd worden indien zij zich van hun morele plicht hebben gekweten.
Uitgangspunt hierbij is dat eenieder die iets kan delen over corruptie of misstanden over onder andere de veiligheid van vervoer of de veiligheid van levensmiddelen, dat vrij moet kunnen melden.
Lees ook van Hans van den Hurk: Kaaskoppen moeten fiscaal in de pas lopen
Crimineel omleggen
Prachtig dat iemand in bescherming wordt genomen die toevallig heeft gezien wie dronken inreed op een gezin waarbij ernstig letsel werd toegebracht, of wie weet wie die ene crimineel heeft omgelegd die we al jaren aan het vervolgen waren.
Maar de EU wil verder gaan. Het zou zo mooi zijn als we een systeem krijgen waarin iedereen over zijn baas, zijn klant, zijn organisatie of instelling kan melden dat er iets niet deugt opdat er actie kan worden ondernomen tegen die betreffende persoon of instelling.
Dorknoper gerapporteerd
Zo zou Dorknoper, de welbekende ambtenaar uit de verhalen van Tom Poes, door zijn assistent(e) kunnen worden gerapporteerd vanwege zijn welbekende uitspraak ‘Dat kost drie florijnen aan leges, vijf wanneer u de gezondheidstoestand en de gebreken van de gezochte eveneens wilt weten’.
Die extra twee florijnen worden immers in rekening gebracht voor zaken die de privacy van een burger schenden en daarom zou Dorknoper aangepakt moeten worden.
In dergelijke situaties is het niet raar dat klokkenluiders beschermd worden. Waarom maak ik me dan toch zorgen?
Waarheid doet er minder toe
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen