Premium Lock ‘Geen schadevergoeding voor doorgeven inkomensgegevens’

'ANP'

De Belastingdienst heeft tussen 2013 en april 2016 ten onrechte inkomensgegevens doorgegeven aan verhuurders. Rechtbank Den Haag vindt dat de fiscus een schadevergoeding moet betalen aan de huurders die hierdoor een extra huurverhoging kregen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (VVD) wil niet betalen, hij is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De maximale huurverhoging die een verhuurder in de sociale sector mag opleggen is vanaf juli 2013 ook afhankelijk van het inkomen van de huurder. Een verhuurder kan aan huishoudens met een hoger inkomen een extra huurverhoging opleggen, de ‘inkomensafhankelijke huurverhoging’. Er is geregeld dat een verhuurder bij de Belastingdienst algemene inkomensgegevens kan opvragen.

Volgens de Raad van State voldeed deze wetgeving niet helemaal. Hierdoor was de Belastingdienst tot april 2016 niet verplicht om aan een verhuurder door te geven in welke inkomenscategorie zijn huurder valt. De door de Raad van State geconstateerde fout is vanaf april 2016 hersteld.

Rechtbank Den Haag concludeerde dat de Belastingdienst ten onrechte de inkomensgegevens van een huurder doorgaf. De fiscus moet daarom de extra (inkomensafhankelijke) huurverhoging vergoeden aan deze huurder.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw