Premium Lock Hypotheeksituatie na scheiding is eigen verantwoordelijkheid

Wopke Hoekstra, minister van Financien - ANP

Partners gaan bij het afsluiten van een hypotheek meestal akkoord met ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ voor de hypotheekschuld. De kredietverstrekker kan dan elk van de partners aanspreken voor de volledige schuld. Een latere scheiding kan grote financiële problemen veroorzaken omdat de hoofdelijke aansprakelijkheid gewoon blijft bestaan.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Een kredietverstrekker kan financiële problemen voorkomen door één van de ex-partners op verzoek te ontslaan van deze aansprakelijkheid.

De Kamer vraagt wanneer een hypotheekaanbieder verplicht is om de hoofdelijke aansprakelijkheid van de ex-partner in te trekken. Het is met name de vraag of hij een dergelijk verzoek wel kan weigeren omdat kredietverstrekkers een zorgplicht hebben ten opzichte van hun klanten.

Zorgplicht staat vaak juist in de weg aan toekenning van het verzoek

Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra (VVD) kan een kredietverstrekker niet zomaar overgaan tot het intrekken van de hoofdelijke aansprakelijkheid. Hij moet namelijk vaststellen of de andere ex-partner, die in de eigen huis blijft wonen, wel in staat is om de volledige hypotheeklasten te betalen. Als deze ex-partner de hypotheeklasten niet kan dragen, dan zou de kredietverstrekker door een intrekking in strijd handelen met zijn zorgplicht.

Hoekstra ziet het voorkomen van financiële problemen toch vooral als een eigen verantwoordelijkheid van de scheidende partners en hun adviseurs. Zij moeten in de definitieve scheidingsovereenkomst ook rekening houden met de financiële lasten voor de eigen woning, en wie die gaat dragen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw