Molenbeek is uitgegroeid tot een kweekvijver voor islamitisch terrorisme en ook na de aanslagen in Brussel blijft Islamitische Staat (IS) ronselen in de gemeente. Molenbeekse jongeren hebben zondagavond een sms gekregen waarin ze worden opgeroepen zich bij de jihad te voegen.
‘Broeder, waarom niet de westerlingen bevechten? Maak de juiste keuze in het leven,’ staat in het Frans geschreven in de berichten die The Guardian heeft gezien. De berichtgeving is afkomstig van een mobiele telefoon waarvan het nummer niet traceerbaar is. Ook antwoorden zijn niet op te sporen.
Lees ook
‘Naïm al-Hamed nieuwe hoofdverdachte Brussel’
Hoeveel jongeren de berichten hebben ontvangen, is onduidelijk. Rekruteerders van IS zouden contactenlijsten van nieuwe rekruten kopiëren en zich specifiek richten op jonge mannen van Noord-Afrikaanse afkomst.
Parijse cel
Molenbeek, een migrantenwijk in Brussel met 95.000 inwoners van wie eenderde werkloos is, staat al langer bekend als een broedplaats voor jihadisme. Een aantal terroristen dat op 13 november dood en verderf zaaide in Parijs, had een duidelijke link met Molenbeek.
Of ze groeiden op in de wijk en radicaliseerden daar, zoals Salah en Brahim Abdeslam, of ze kwamen er in contact met ronselaars of jongeren die hen overhaalden zich bij de jihad in Syrië te voegen. Een deel van de terreurcel dat in Parijs toesloeg, heeft zich opnieuw laten gelden in de Belgische hoofdstad.
Een van de verbindende factoren tussen de twee terreurgroeperingen lijkt Salah Abdeslam te zijn. Nadat de afgelopen week meer duidelijk werd over de terroristen die zichzelf opbliezen op vliegveld Zaventem en de Brusselse metro, bleek dat zij op verschillende manieren in contact stonden met Abdeslam.
Schuilplaats
Abdeslam was de enige jihadist die de aanslagen in Parijs overleefde. Hij wist vier maanden lang te verschuilen voor internationale inlichtingendiensten. Uiteindelijk werd de extremist gevonden in Molenbeek.
Lees ook
‘In Molenbeek wist iedereen waar Abdeslam was’
Toen hij werd gearresteerd, bleek dat een deel van inwoners van Molenbeek wist dat Abdeslam zat ondergedoken in de buurt. Dat zij niet aan de bel trokken en de terrorist het hand boven het hoofd hielden, is uiterst zorgelijk.
De Belgische autoriteiten gaven in november toe dat ze de situatie niet onder controle hadden in Molenbeek. Minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken zei twee dagen na de aanslagen in Parijs dat er jarenlang ‘tamelijk laks’ is omgesprongen met de situatie in de wijk.