De Syrische president Bashar al-Assad heeft alle vertrouwen in de toekomst van zijn bewind. Na de herovering van Palmyra schrijft hij in een brief aan de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat dit ‘misschien wel het beste moment is om samen de oorlog tegen het terrorisme te beginnen’.
Hij roept de Verenigde Naties (VN) op om mee te helpen met de broodnodige restauratie van de (gedeeltelijk) verwoeste schatten in Palmyra. De Syrische dictator deed zijn uitspraken tegenover het Syrische staatspersbureau SANA.
Hoop
Palmyra, ooit een belangrijke stad op de Zijderoute tussen Oost en West, waar al tweeduizend jaar voor Christus mensen woonden, werd zondag bevrijd op Islamitische Staat (IS). De terreurbeweging had de antieke nederzetting sinds mei vorig jaar in handen. Maar het Syrische regeringsleger maakte een einde aan die bezetting, met hulp van de Russische luchtmacht.
Lange tijd werd gevreesd dat IS maar weinig van al de kunstschatten zou hebben overgelaten, maar op het eerste gezicht lijkt het mee te vallen. Beelden, die de Russen hebben vrijgegeven, geven hoop dat de verwoesting in de stad niet zo erg is als eerder werd gedacht. De moslimextremisten bliezen onder meer twee tempels uit de Romeinse tijd, een triomfboog en een antieke toren op.
Tussen de ruïnes lieten de terroristen onder meer mijnen achter. Rusland zet een gespecialiseerd team van negentig man in om alle explosieven op te sporen. En Damascus heeft archeologen naar de stad gestuurd om te inventariseren hoe groot de schade is.
Palmyra na IS: wat is er nog over van de antieke stad? Lees meer >
Nieuw vredesoverleg
Volgens Assad moet het, bij het nieuwe vredesoverleg in Genève, mogelijk zijn om binnen een paar weken een ontwerp voor een nieuwe grondwet op te stellen. Ook zei hij mogelijkheden te zien voor een regering die bestaat uit leden van de oppositie, uit onafhankelijken én uit de omgeving van Assad zelf.
Maar van Syrië een federale staat maken, de wens van onder meer de Syrische Koerden, daar ziet de president geen heil in. Syrië is veel te klein om er een federatie van te maken, meldt het Russische persbureau RIA op basis van zijn woorden. Bovendien zou een meerderheid van de bevolking zo’n constructie niet steunen.
Volgens Assad zouden de Koerden in Syrië in meerderheid ook tegen een federaal stelsel zijn. Tegenover het Russische staatspersbureau Sputnik haalde hij uit naar Turkije, Saudi-Arabië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben allemaal ‘rechtstreeks terreur ondersteund’, aldus Assad – een boodschap die hij al wel eerder verspreidde. Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert intussen de 2,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië om Turkije te verlaten, en terug te keren. De veiligheidssituatie is er verslechterd na diverse aanslagen de afgelopen weken, is de waarschuwing.