De buitenlandse kranten en andere media zijn het erover eens: het Nederlandse ‘nee’ in het Oekraïne-referendum is een zege voor eurosceptici. De Duitse krant Die Welt constateert dat Nederland de Europese Unie in ‘grote moeilijkheden’ brengt.
Lees ook
Oekraïne bagatelliseert belang van referendum
‘Een dubbele oorvijg voor de Europese Unie,’ schrijft Der Spiegel. Volgens het weekblad hebben degenen die willen dat de EU uit elkaar brokkelt, de wind verder in de zeilen gekregen na het referendum.
Eenzelfde boodschap staat op de voorpagina van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, die een uitspraak van PVV-leider Geert Wilders als kop gebruikt voor een artikel: ‘dit is het begin van het einde voor de EU’. Andere Duitse kranten merken op dat de uitslag extra pijnlijk is voor Nederland, nu het voorzitter van de EU is.
‘Spelbederver’
Daarnaast is Nederland een van de oprichters van de Unie, het referendum gaat ten koste van het aanzien van ons land. Zo schrijft de Franse krant Le Figaro dat Nederland het imago van een ‘spelbederver’ heeft gekregen, waarbij het memoreert aan 2005 toen de Nederlandse bevolking tegen een Europese grondwet stemde.
Afshin Ellian: Referendum toont vooral de zwakte van EU-adepten
Le Monde meldt dat de situatie in Nederland op de voet werd gevolgd in Kiev en in Moskou. Ook in Groot-Brittannië was veel belangstelling voor het referendum, omdat de Britten in juni naar de stembus mogen om hun oordeel te vellen over het Britse EU-lidmaatschap.
Brexit
In Groot-Brittannië kijken de journalisten alvast uit naar het Britse referendum: heeft de Nederlandse dreun aan Brussel gevolgen voor de houding van de Britse bevolking ten opzichte van de EU? Veel media denken dat de uitslag koren op de molen is van de voorstanders van een Brexit. ‘Het lijkt erop dat het Nederlandse volk nee heeft gezegd tegen de Europese elite,’ schrijft de Daily Telegraph.
De BBC signaleert een opkomende nervositeit bij Europese leiders: de Unie heeft het al lastig genoeg in de huidige migratiecrisis en de economisch zware tijden. Persbureau Reuters schrijft over een anti-establishmentgevoel bij een van de oprichters van het Europese bouwwerk.
Lees ook
Duidelijk ‘nee’: ‘Kabinet kan dit niet negeren’
De algemene tendens is duidelijk: criticasters van de EU hebben steun gewonnen na woensdagavond. Het kabinet zal zich de komende weken moeten buigen over het weggestemde associatieverdrag met Oekraïne.