De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag zijn jaarlijkse ‘telefoongesprek met het volk’ gevoerd. In totaal kwamen meer dan een miljoen vragen binnen, waarvan hij er ongeveer 80 beantwoordde.
De vragen gingen traditiegetrouw over uiteenlopende onderwerpen. Zo werd de eerste vraag gesteld door een vrouw uit Siberië, die de president aan de tand wilde voelen over kuilen in het wegdek. Iemand anders wilde iets weten over het betalen van rekeningen. Thema’s uit het dagelijks leven, maar de relevante antwoorden hadden toch vooral betrekking op de buitenlandse politiek.
#Europe 's been going thru hard times recently,today one feel safer in #Russia 's Siberia than in #Paris or #Brussels. #Putin Q&A #terrorism
— Maria Finoshina (@MFinoshina_RT) April 14, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Verdrinkingsdood
Het ging bijvoorbeeld over Oekraïne, Syrië en het nog altijd niet opgeloste conflict met Turkije. Een twaalfjarig meisje legde Poetin een dilemma voor: wie zou u eerst redden van een wisse verdrinkingsdood: de Turkse president Recep Tayyip Erdogan of de Oekraïense president Petro Porosjenko? Poetins respons was dat als ‘iemand besluit zichzelf te verdrinken, dat het eigenlijk al onmogelijk is deze persoon te redden’.
Maar, zo sprak de president in diplomatieke taal, ik reik elke partner de hand, mocht hij dat willen. Turkije, met wie de relaties ernstig zijn bekoeld na het neerhalen van een Russische jet vorig jaar, is nog altijd een land ‘waarmee we vrienden zijn’. Het probleem met Turkije is dat er ‘een aantal politici is dat zich incorrect gedraagt’, aldus Poetin – een ogenschijnlijke sneer naar de Turkse president Erdogan.
Terroristen
In de bijna vier uur durende Q&A-sessie, sprak Poetin ook over de Syrische oorlog. Want daarbij spelen de Russen – als ondersteunde macht voor het bewind van Bashar al-Assad – een grote rol. Of speelden, aangezien het Kremlin onlangs besloot het leger grotendeels terug te trekken. Maar dat maakt niets uit voor de slagkracht van de Syrische strijdkrachten, want die zijn nog altijd in staat tot ‘serieuze offensieve operaties’. Daarbij wees hij op de succesvolle heroveringstocht in en rond de antieke stad Palmyra.
Rusland doet er volgens de president alles aan om de situatie in het door burgeroorlog en extremisme geteisterde land niet te laten verergeren. In militair opzicht hebben Russische strijdkrachten het mogelijk gemaakt voor Assads troepen om de rebellen en islamitische terroristen in Syrië te lijf te gaan. Maar de huidige toestand maakt duidelijk dat de dreiging zeker nog niet is bezworen, waarschuwde Poetin. De Russische leider stipte ook aan dat de economie van zijn land er niet al te best voor staat, maar dat er tevens redenen zijn voor optimisme.
Putin says Russian economy in 'grey' zone but reasons for optimism https://t.co/5CLE3r0Y5L
— Chung Lee (@Samsung_Wharle) April 14, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."