De Oostenrijkse regering is al begonnen met de voorbereidingen voor een hek dat op de grens met Italië moet komen te staan, zodat de Oostenrijkse autoriteiten snel kunnen handelen als de situatie uit de hand loopt. Vooralsnog is dat niet het geval en blijft de grens open.
Oostenrijk had de Italiaanse overheid gewaarschuwd: als er geen actie wordt ondernomen om de migratiestroom uit Noord-Afrika in te dammen, komt er een hek in de Brennerpas. Inmiddels is de bouw van het grenshek begonnen, zodat Oostenrijk snel kan reageren op ‘extreme situaties’.
Niet echt
Italië vreest meer migratie: Balkan-scenario dreigt
‘We gaan de bouw voorbereiden en de middelen ervoor klaarzetten maar het hek wordt nu niet echt gebouwd,’ zei de Oostenrijkse minister van Binnenlandse zaken Wolfgang Sobotka tegen Duitse krant Die Welt. Zo zullen migranten weten dat Oostenrijk controles doorvoert, maar wordt de grens in de Brennerpas niet afgesloten.
Als de stroom migranten te veel wordt, en er aan Italiaanse kant niks wordt gedaan, zal het hek snel kunnen worden afgemaakt, waarschuwt Sobotka zijn Italiaanse collega’s.
Dichtgetimmerd
Steeds meer migranten komen via de Libië-route centraal-Europa binnen, nu de grenzen in de Balkan dichtgetimmerd zijn. Volgens Oostenrijk ligt de verantwoordelijkheid bij de Italiaanse overheid om migranten tegen te houden die de grens over willen steken.
‘Italië is zich echt bewust van het probleem,’ zegt Sobotka ‘Wat er in de Brennerpas gaande is, is vooral een zaak van urgentie voor de Italiaanse regering.’ Daarom riepen de Oostenrijkers hun zuiderburen op om de stroom tegen te gaan omdat de grens anders dichtgaat.
De acties die Oostenrijk onderneemt in het grensgebied zet de relatie van het land met Italië op scherp. Italië beweert dat ook Oostenrijk verantwoordelijkheid moet nemen voor de migranten die naar Europa komen. De Europese Unie steunt de Italiaanse regering daarin.
‘Het voorstel om de Brennerpas af te sluiten is schaamteloos, gaat tegen Europese regels in en is volstrekt onlogisch,’ zei Italiaanse president Matteo Renzi. Ook minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano noemde de dreigingen van de Oostenrijkse regering ‘onacceptabel’.
Gecontroleerd
Hoe de rechtse FPÖ de concurrentie in Oostenrijk verpletterde
Het zou gaan om een hek van 370 meter lang in de Brennerpas. De pas is de drukste grensovergang tussen Italië en Oostenrijk. Hoewel er geen sprake zal zijn van de bouw van het hek, komen er wel meer punten waar de grens strenger wordt gecontroleerd in de pas.
De nieuwe initiatieven om illegale immigratie tegen te gaan, komen kort na de eerste verkiezingsronde in Oostenrijk. De rechtse FPÖ – bekend om sterke anti-immigratiestandpunten – won die ronde en kreeg een onverwachts groot aantal van de stemmen.
Het succes van FPÖ bewijst het ongeduld van vele Oostenrijkers met de immigratiecrisis. Daarom voelt de overheid nu de sterk toegenomen druk om immigratie hard aan te pakken.