Migratiepact tussen EU en Libië in de maak

Bootmigranten op de Middellandse Zee tussen Italië en Libië - Foto: AFP

De Europese Unie is bang dat het aantal migranten uit Noord-Afrika deze zomer zal toenemen. Om de instroom via de Middellandse Zee te stelpen, wil de EU afspraken maken met de nieuwe Libische regering, die vergelijkbaar zijn met het migratiepact tussen de Unie en Turkije, alleen zouden de maatregelen in Libië nog draconischer zijn.

Afshin Ellian:Integratie moet zich voltrekken in het hoofd van een migrant

Zo staat beschreven in de voorlopige overeenkomst dat de Libische regering samen met de EU ‘tijdelijke detentiecentra voor migranten en vluchtelingen’ gaat oprichten. Het document is in handen gekomen van het Duitse weekblad Der Spiegel.

Alternatieve route

In Brussel heerst de angst dat de Mediterrane route – die via Libië en de Middellandse Zee in Italië uitkomt – de nieuwe migratieroute naar Europa wordt, nu de Balkanroute is afgesloten en de immigratie op de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland langzaam opdroogt.

De EU wil al langer maatregelen nemen om de instroom vanuit Afrika in te dammen met opvangcentra voor migranten en vluchtelingen. De Afrikaanse autoriteiten voelden daar tot dusver echter niet veel voor. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft in april een nieuwe poging gewaagd in Libië en hij lijkt meer succes te hebben dan zijn voorgangers.

Migratiedruk

Lees ookItalië vreest meer migratie: Balkan-scenario dreigt

De verwachting is dat de migratiedruk op Italië door het goede weer alleen maar groter zal worden. Martin Kobler, Libië-gezant voor de Verenigde Naties, denkt dat Libië een miljoen potentiële migranten heeft.

Italië heeft al aangegeven dat het dergelijke aantallen niet aankan. De opvangcentra in het land beginnen vol te raken en aangezien buurland Oostenrijk bezig is met het invoeren van grenscontroles aan de Brennerpas, dreigt Italië dit najaar eenzelfde lot te ondergaan als de landen op de westelijke Balkan vorig jaar. Om dat scenario te voorkomen, wordt nu ingegrepen in Libië.