IS verliest terrein in Syrië, maar kidnapt wel honderden

Het Syrische leger veroverde de stad al-Qaryatain onlangs op IS. Foto: AFP

Vanuit zowel het noorden als het westen wordt Islamitische Staat (IS) in Syrië langzaam maar zeker teruggedrongen. Een kidnapping van driehonderd fabrieksarbeiders toont aan dat de terreurorganisatie nog zeker niet is verslagen.

IS voerde maandag een aanval uit op de stad Damayr, ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens de Syrische staatstelevisie werden daar driehonderd mensen die in een cementfabriek werkten, meegenomen. Zeker een deel van hen werd vervoerd naar nabijgelegen steden die onder controle zijn van de jihadisten. Islamitische Staat probeerde bij de verrassingsaanval ook een regeringsvliegveld te veroveren, maar dat mislukte, meldt persbureau AFP.

Noorden en westen
De aanval van IS komt nadat de troepen van Bashar al-Assad de laatste weken grote vooruitgang boekten. Eerst werd met de hulp van Russische luchtaanvallen de historische stad Palmyra veroverd, deze week ook het nabijgelegen al-Qaraytain.

Eindelijk gaat het de goede richting op in Syrië
– Amerikaanse generaal Mark Milley

Ook het Vrije Syrische Leger, gesteund met wapens door onder meer Turkije en de Verenigde Staten, boekte de laatste tijd een reeks overwinningen op IS. Donderdag veroverden de rebellen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten het noordelijke al-Rai, een belangrijke locatie aan de grens met Turkije. Eerder namen de rebellen ook andere dorpen langs de Turks-Syrische grens over.

Assad: ‘Erdogans leger vecht op dit moment in Syrië’

Volgens de Amerikaanse generaal Mark Milley – die afgelopen september nog publiekelijk zei dat Islamitische Staat de oorlog in Syrië aan het winnen was – tonen de overwinningen van de rebellen aan dat de strategie in het land eindelijk begint te werken.

Samen in Raqqa
Militaire analisten vertellen tegen Bloomberg dat de kans steeds groter wordt dat de twee militaire coalities – de rebellen en het regime –  elkaar gaan tegen komen. Mogelijkerwijs is dat rondom Raqqa, de officieuze hoofdstad van de terreurgroepering.

Syrie
Bron: Syrische Observatorium voor de Mensenrechten

Het Amerikaanse leger wil niet reageren op de vraag of de twee kampen in dat geval samen kunnen optrekken in de strijd tegen IS. Een Russische legerwoordvoerder geeft wel toe dat er ‘concreet’ wordt gesproken over gecoördineerde acties om Raqqa te veroveren.