Misverstand of niet, kabinet protesteert tegen Erdogan-kliklijn

Turkse premier Erdogan bezoekt Rutte. Foto: ANP

De Tweede Kamer reageerde al verbolgen, en nu wil ook het kabinet opheldering van Ankara over het meldpunt voor ‘beledigers’ van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het Nederlandse kabinet heeft vrijdag officieel protest aangetekend bij de Turkse regering in Ankara. Premier Mark Rutte (VVD) vindt het ‘vreemd’, en zegt ‘verbaasd’ te zijn over de opmerkelijke actie.

‘Geen behoefte aan’

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vindt de oproep van het consulaat in Rotterdam ‘geen goede zaak’. ‘We moeten de vrijheid van meningsuiting beschermen. Wij hebben geen behoefte aan een kliklijn’, zei Koenders voor het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering.

Er staan de Turken ook andere wegen open als ze problemen hebben met bepaalde zaken, aldus Koenders. ‘Als er problemen zijn met beledigingen, dan zijn daar juridische wegen voor.’

Lees ook: Meldpunt Erdogan-beledigingen schokt Kamer

Lange arm

Het consulaat riep op om beledigingen aan het adres van Erdogan, Turkije en het Turkse volk die mensen via e-mail hebben ontvangen of zijn tegenkomen op sociale media te melden aan het consulaat. Er werd ook gevraagd om ‘namen en e-mail of sociale media-adressen’ van de beledigers in kwestie. Het consulaat zei na alle ophef dat de oproep berust op een ‘misverstand‘.

De Nederlandse afdeling van de CHP, de grootste Turkse oppositiepartij, reageert met ontsteltenis op de oproep van het consulaat. Ontvangers hebben tot aan het einde van de middag op donderdag om Erdogan-beledigingen te melden. Nagenoeg alle partijen in de Kamer reageerden verontwaardigd. ‘Een nieuw hoofdstuk rond de lange arm van Ankara,’ zei bijvoorbeeld SP-Kamerlid Sadet Karabulut tegen de NOS. Volgens haar zullen Turkse Nederlanders zich door dit bericht behoorlijk geïntimideerd voelen.

Erdogan lijkt een ware campagne te zijn begonnen tegen mensen die de draak met hem steken.  Zijn aangifte tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann leidde tot grote ophef, zeker nadat bondskanselier Angela Merkel ook nog eens besloot om het Openbaar Ministerie ernaar te laten kijken. Mogelijk wordt tot vervolging overgegaan.