Na de onthulling dat er op luchthaven Zaventem tientallen IS-sympathisanten werken, blijken ook in het Belgische leger geradicaliseerde moslims rond te lopen. Toch worden ze niet zomaar ontslagen.
De Belgische militaire inlichtingendienst houdt zestig extremistische militairen in de gaten, schrijft de Waalse krant La Libre op basis van Kamerstukken. Het zou gaan om 55 soldaten gaan en vijf onderofficieren.
Verdacht, maar geen ontslag
Ze vertonen verdacht gedrag en zijn door inlichtingendienst ADIV geïdentificeerd als geradicaliseerde moslims. ‘Het spreekt voor zich dat de minste aanwijzing van nakend vertrek naar Syrië onmiddellijke actie tot gevolg zal hebben,’ schrijft minister van Defensie Steven Vandeput.
Toch zijn er nog geen geradicaliseerde militairen ontslagen en is geen enkele militair afgewezen als gevolg van moslimextremisme, omdat de Belgische grondwet vrijheid van godsdienst waarborgt, ook in het leger. Ze worden wel van dichtbij gevolgd, schrijft Vandeput. ‘De lijn tussen enerzijds een weliswaar strenge interpretatie van de islam en anderzijds het radicalisme of extremisme is moeilijk te bepalen,’ geeft de minister toe.
Schandelijk
Barbara Pas van het Vlaams Belang stuurde de kamervragen in. Ze noemt het daarin ‘schandelijk’ dat ‘het Belgisch leger moslimfundamentalisten de nodige militaire kennis en vaardigheden bijbrengt die naderhand tegen ons gebruikt worden.’
Vooralsnog zijn vier voormalig militairen naar Syrië afgereisd, meldt ADIV. Twee sloten zich aan bij een aan Al-Qa’ida-gelieerde groep, één raakte snel na aankomst gewond en keerde terug naar België en één Syriëganger dook op in IS-propagandavideo’s waarin hij België bedreigde. Van de laatste weet de inlichtingendienst niet waar hij momenteel mee bezig is.
Gerry van der List: Pak terreur hard aan mét oog voor mensenrechten
Kort na de aanslagen in Brussel kwam al naar buiten dat ook op de nationale luchthaven Zaventem een grote groep geradicaliseerde moslims werkte. De luchthavenpolitie gaf aan dat vijftig IS-sympathisanten werkzaam zijn op de luchthaven. ‘Ze hebben een veiligheidsbadge en kunnen – als ze willen – tot in de cockpit van een vliegtuig raken.’