Na 43 jaar bij de Europese Unie te hebben gehoord, hebben de Britten ervoor gekozen om het lidmaatschap op te zeggen. Dat is de uitslag van het EU-referendum dat donderdag plaatshad.
Om even voor zes uur ’s ochtends waren nog niet alle stemmen geteld, maar volgens een reeks Britse media, waaronder BBC, Sky News en The Guardian, was het ‘Brexit’-kamp al niet meer in te halen. Uiteindelijk stemde zo’n 52 procent van de kiezers voor een Brits vertrek uit de EU, 48 procent wilde bij de Unie blijven.
Volg voor het laatste nieuws over het Britse referendum ons liveblog>
Onafhankelijkheidsdag
Vooral in het Noordoosten van Groot-Brittannië stemde een ruime meerderheid voor een ‘Brexit’. In onder meer Schotland en Londen kreeg juist het ‘Remain’-kamp de meeste stemmen.
Een overwinning voor de gewone Brit, zo omschreef Ukip-leider Nigel Farage de uitslagen. 23 juni 2016 zal de geschiedenisboeken ingaan als de Britse Onafhankelijkheidsdag, aldus Farage, die tijdens de campagne een van de meest vocale voorstanders van een Brexit was.
I now dare to dream that the dawn is coming up on an independent United Kingdom.
— Nigel Farage (@Nigel_Farage) 24 juni 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Verrassing
De uitslagen zijn een grote verrassing, ook omdat veel peilingen aangaven dat de Britten ervoor zouden kiezen om bij de EU te blijven. Tijdens de campagne werden de Britten overspoeld met horrorscenario’s in het geval van een Brexit, afkomstig van wereldleiders, deskundigen en zakenlui. Het lijkt de kiezer niet te hebben gedeerd.
Direct na de eerste tekenen van een Brexit daalde de koers van de Britse pond hard, naar het laagste niveau in 31 jaar. Financiële markten in Azië doken daarna diep in het rood.
Er is nog veel onduidelijk over wat gaat gebeuren met de uitslag. Een Brits vertrek uit de EU kan jaren duren, werd vooraf al voorspeld. Premier David Cameron, die nog niet heeft gereageerd, wilde bij de EU blijven en moet vrezen voor zijn positie. Wel stuurde een groep van tachtig Brexit-voorstanders, onder wie Boris Johnson, een brief naar Cameron, waarin hij wordt gevraagd aan te blijven als premier.