Tot dinsdagnacht konden Britten zich registreren om te stemmen tijdens het referendum over hun EU-lidmaatschap. Dat leidde bij premier David Cameron, het gezicht van het ‘remain’-kamp, tot blinde paniek.
Zo riep hij de Britse media bijeen voor een zeldzame ‘noodpersconferentie’, voorafgaand aan zijn televisie-‘debat’ met Nigel Farage. De conferentie ging over ‘de zes leugens’ van het Brexit-kamp, beweerde Cameron.
Bang
Hoe het EU-referendum de Britse conservatieven verdeelt
Ook de pers merkte het paniekerige gedrag van de premier op. ‘Het is nogal opmerkelijk dat u zo’n persconferentie aankondigt, vlak voor de deadline, en uw conservatieve collega’s in feite beschuldigt van liegen en angstzaaien,’ vroeg Laura Keunssberg, de chef van de BBCs politieke redactie. ‘Bent u echt zo bang dat u zal verliezen?’
A large majority of Britons distrust both David Cameron and Nigel Farage when it comes to the EU: #ITVEURef pic.twitter.com/g71x3E2gIX
— Britain Elects (@britainelects) 7 juni 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dat was volgens Cameron niet het geval. Toch maakt de Brexit-campagnegroep Vote Leave het steeds moeilijker voor het ‘remain’-kamp. Zeker na het meest recente migratiesaldo, dat drie keer zo hoog lag als het maximum dat Cameron beloofde, neigen steeds meer Britse kiezers naar een Brexit. Op het laatste moment registreerden tienduizenden Britten zich om te stemmen. Een groot aantal jonge stemgerechtigden besloot zich toch in te schrijven, terwijl de opkomst onder jonge Britten tijdens de parlementsverkiezingen vorig jaar erg laag was.
Kalm
Het Brexit-kamp wil eigenlijk niets van Farage weten, waarom wordt Boris Johnson niet ingezet voor het debat?
In het televisiedebat, dat gisteravond live werd uitgezonden op ITV, bleef Cameron wel kalm, in tegenstelling tot Farage, die ongeduldig en gefrustreerd overkwam en zelfs door het publiek werd verbeterd. De politici stonden in het debat namelijk niet recht tegenover elkaar. Het publiek in de studio, die de Britse kiezer vertegenwoordigen, en de ITV-journalisten voelden Farage en Cameron aan de tand.
Hoewel Cameron rustig bleef en met zijn charisma het publiek probeerde in te pakken, beschuldigde critici hem ervan vragen te ontwijken. De premier en Farage werden verhoord over de economie, migratie, veiligheid, en welke invloed het EU-lidmaatschap daarop heeft.
Nog twee weken, dan mogen de Britten naar de stembus. Het wordt een nek-aan-nekrace tussen het Brexit-kamp en de ‘remain’-groep, maar die laatste groep krijgt het wel steeds moeilijker.