Duitse Brexit-vrees: ‘EU wordt een club van losers’

Er worden grote economische gevolgen voorspeld bij een Brits vertrek - Foto: AFP

Alhoewel het land zich relatief stilhoudt, heerst er in Duitsland een grote angst voor een Brexit – een Brits vertrek uit de Europese Unie. Nu het referendum nadert, voelen de Duitsers zich ook in deze Europese kwestie geroepen zich toch uit te spreken.

Vooral de afbraak aan Europese integratie als gevolg van een Brexit baart Duitsland grote zorgen.

De traditionele ‘grote drie’ in de EU (Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) zouden uit balans kunnen raken door een Brexit. Daarbij vreest Duitsland vooral voor een toename in macht voor Frankrijk en dat andere landen mogelijk het Britse voorbeeld volgen.

‘Als de Britten de EU verlaten, dan zal iedereen de EU een club van losers vinden,’ zegt een anoniem lid van de CDU-partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel tegen persbureau Reuters. Diezelfde bron vindt dat er een ‘tegengewicht’ nodig is voor Frankrijk, dat economisch gezien steeds dieper in het slop raakt.

Destabilisatie

Prominente Duitse politici zouden zich echter afzijdig wil houden, uit angst dat ze ervan worden beschuldigd worden de baas te spelen over Britse kiezers. ‘Een driezijdige relatie is in dit geval veel beter dan een tweezijdige, vooral omdat een van de partners op zijn laatste benen loopt,’ zegt Michael Bröning, analist bij het Friedrich Ebert Stiftung, een politieke denktank van de Duitse sociaaldemocratische partij (SPD).

Lees ook Wakkert een Brexit straks het Nexit-debat aan?2014-05-20 15:01:17 BRUSSEL - PVV-leider Geert Wilders knipt voor het Europees Parlement een ster uit de Europese vlag. Met deze daad in Brussel benadrukte Wilders, in aanloop naar de aanstaande verkiezingen, de anti-Europese houding van zijn partij. ANP MARTIJN BEEKMAN

Ook Roderich Kiesewetter, CDU-parlementariër, benadrukt dat de Franse invloed niet moet groeien: ‘De EU wordt al gedomineerd door een Franse aanpak. Meer Britse invloed zou de EU alleen maar ten goede komen’. Een gedestabiliseerd EU zou er daarnaast ook voor kunnen zorgen dat de macht van Rusland toeneemt, waarschuwt hij. ‘Het zou een succes betekenen voor Rusland.’ Hoewel een Brexit de macht van Duitsland in de EU nog meer zou doen toenemen, is het niet in het nationaal belang van Duitsland dat dit gebeurt,’ aldus Kiesewetter.

Toch speelden de Duitsers achter de schermen wel een rol bij eerdere onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU over het behoud van het Britse EU-lidmaatschap. Bijvoorbeeld in februari van dit jaar, bij het vormen van deal met de Britse premier David Cameron, die een aantal eisen stelde aan zijn lidmaatschap van de unie: daarbij werd onder meer een noodrem geïntroduceerd voor EU-migranten die naar het Britse eiland komen. Dat dit er uiteindelijk doorheen kwam was voor een groot deel te danken aan het feit dat de Duitsers daarvoor hebben gelobbyd.

Voorzichtig

Merkel zelf heeft zich alleen nog in voorzichtige woorden uitgelaten, door te zeggen dat ze graag ziet dat de Britten binnen de EU blijven maar dat de beslissing uiteindelijk aan hen is. Ook de vicebondskanselier Sigmar Gabriel vreest voor een afbraak aan de macht en het vertrouwen in de EU.

Naast deze politieke zorgen, luidden verschillende instanties al de noodklok over de economische gevolgen van een Brexit. De groei in Europa zou ermee verzwakken, en een Brexit zou ook voor de handelspartners van de Britten dramatische gevolgen hebben.