De controversiële migratiedeal van tussen de EU en Turkije staat weer onder druk. Griekenland doet er volgens de EU erg lang over om Syrische migranten terug te sturen naar Turkije.
Hoever kan Turkije gaan, tot EU de migratiedeal opblaast?
Volgens de Europese Unie (EU) moeten de Grieken veel meer migranten terugsturen naar Turkije en het proces moet een stuk sneller gaan. Anders is de boodschap die de landen aan migranten in Turkije niet sterk genoeg.
Onveilig
Het akkoord tussen Turkije en de EU moet er namelijk voor zorgen dat minder illegale migranten naar Griekenland komen vanuit Turkije. Deze migranten varen vaak in onveilige bootjes en worden uitgebuit door mensensmokkelaars, die aan de overtochten een fortuin verdienen.
Volgens onder meer The Wall Street Journal heeft Griekenland nog steeds geen migranten teruggestuurd, terwijl in het land tienduizenden migranten wachten op de afhandeling van hun asielaanvraag. Daarom verhoogt de EU de druk op de Grieken om dit sneller af te handelen.
Uitgangspunt
Maar ook vanuit Griekenland zelf wordt er steeds meer kritiek geleverd op het ‘migrantenbestuur’ dat werd opgericht om Syriërs weer op de boot naar Turkije te sturen. Volgens Griekse autoriteiten wil de overheid dat de bestuursleden worden vervangen door politici die sneller en effectiever actie ondernemen. Van enkele tientallen migranten zijn de asielaanvragen bekeken en maar twee daarvan moeten deze de afhandeling in Turkije uitzitten.
Volgens het migrantenbestuur in Griekenland is Turkije in veel gevallen geen veilig land voor de migranten. ‘Het overgrote deel van de EU-lidstaten vindt dat Turkije een veilig land is,’ zegt een EU-ambtenaar tegen De Volkskrant. Dat is ook een belangrijk uitgangspunt voor de migratiedeal met Turkije.