De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is geïnspireerd door het Britse referendum donderdag over een Brexit. Volgens hem zouden de Turken moeten kunnen stemmen of zij een toetreding tot de EU wel of niet zien zitten.
‘Laten we opstaan en de mening van het volk vragen, net zoals de Britten doen,’ zegt Erdogan tijdens een diner woensdagavond, schrijft Hurriyet.
Tirade
Hij stak (opnieuw) een tirade af tegen de Europese Unie, en dan vooral over het lange toetredingsproces waar beide partijen in verstrikt zijn geraakt. ‘Als de Turken “ja” zeggen op de vraag of we ermee door moeten gaan, dan gaan we door.’ De Turkse leider wees met de beschuldigende vinger naar de EU: ‘Willen ze ons er soms niet bij hebben omdat we in meerderheid een moslimland zijn?’ Volgens Erdogan is Turkije al in 1963 beloofd dat het zich kon aansluiten, maar sindsdien is niets wezenlijks gebeurd. ‘Waarom laten jullie het zo vastlopen?’ Ankara vroeg het lidmaatschap officieel aan in 1987.
In Brussel zijn ze erg kritisch over de situatie in Turkije. Het land voldoet op dit moment niet aan de voorwaarden. De persvrijheid is er beroerd – veel journalisten zitten vast – en ook op het gebied van de onafhankelijke rechtsspraak scoort het land belabberd. De EU gaat over een paar dagen opnieuw in gesprek met Turkije over een eventuele toetreding tot de EU. De onderhandelingen worden volgende week donderdag opnieuw hervat, meldde persbureau AFP gisteren.
Brexit
De onderhandelingsgesprekken die dan worden geopend zouden alleen gaan over ‘financiële zaken’. Op zich geen nieuws: het hervatten van onderhandelingsgesprekken (voor het einde van juni) met Turkije maakte deel uit van de omstreden migratiedeal die de EU sloot met het land, maar de uitvoering ervan verloopt stroef.
Turkije speelde ook een prominente rol in de felle campagnes rond het Brexit-referendum. De Britse premier David Cameron (voorstander van een Remain) probeerde kiezers in te palmen door hen voor te spiegelen dat de Turkse toetreding absoluut niet op tafel ligt. Dat duurt nog wel tot het het jaar 3000, aldus Cameron. Uitbreiding van de EU is eurosceptici een doorn in het oog – en een toetreding van bijna tachtig miljoen Turken is dat zeker. De claim van het Brexit-kamp dat toetreding van Turkije aanstaande is, deed hij af als onwaar.