De Russische president Vladimir Poetin zegt dat zijn land ‘geen wrok koestert’ richting de Europese Unie. Hij is bereid om de relatie met de EU te verbeteren.
De EU geldt nog steeds als een belangrijke handelspartner, zegt Poetin vrijdag tijdens het jaarlijkse Sint Petersburg International Economic Forum.
Handel
Volgens Poetin hebben de Russen niet al te veel last van de economische sancties die de EU instelde naar aanleiding van de annexatie van de Krim. De Russen zouden ‘acute bedreigingen’ aan de economie hebben geëlimineerd en opnieuw openstaan voor handel met de EU.
Lees ook De minitop van Poetin: tijd voor toenadering met EU?
Op vrijdag kondigde de EU opnieuw een verlenging van de sancties tegen Rusland aan. ‘We zijn bereid om onze Europese partners halverwege te treffen,’ zei Poetin. Hij benadrukt echter wel dat er geen sprake moet zijn van ‘eenrichtingsverkeer’.
De relatie tussen Rusland en de EU lijkt al enigszins te dooien. Eerder werd al bekend dat de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker aanwezig zou zijn op het forum in Sint Petersburg. Vrijdag was Juncker er inderdaad bij, een unicum sinds 2014, toen de EU de eerste sancties instelde vanwege de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexactie van de Krim.
Het feit dat Juncker bij de minitop van Poetin aanwezig zou zijn, streek de Verenigde Staten, enkele EU-landen, en zelfs een aantal eigen medewerkers van Juncker tegen de haren in.
Hoop
Voorafgaand aan de top sprak Poetin al de hoop uit op een verbeterde relatie met de EU. ‘Laten we het Oekraïne-conflict achter ons houden en terug aan het werk gaan,’ waren zijn woorden voorafgaand aan de top. De Russen willen graag van de sancties af, maar dat is vooralsnog niet aan de orde.
Binnen de EU is lang niet iedereen het eens met de sancties. Onder meer Duitsland en Italië zouden een versoepeling van de sancties wel zien zitten, gezien de noodzaak van Rusland als partner in de strijd tegen terreur.
De Amerikaanse regering wil de maatregelen tegen Rusland echter aanhouden, zeker nu de Russen verbaal en militair de Baltische Staten provoceren. Juncker Commissie reisde sinds de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne niet naar Rusland. Hij zei nu als ‘bruggenbouwer’ die kant op te gaan.