Turkije wil maar niks zeggen over tegenhouden Syrische artsen

Een migrant draagt een matras bij het voormalige migrantenkamp Idomeni - bron:AFP

Turkije belet zo’n 52 hoogopgeleide Syriërs de doorreis naar Duitsland, ondanks het feit dat zij ‘gewoon’ Duitse visa hebben gekregen. Vooral artsen en ingenieurs zouden worden tegengehouden.

De gevallen zijn bekend bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De EU wil van Turkije opheldering over de gang van zaken, maar tot dusver weigeren de Turken ook maar enige uitleg te geven.

Obstakel

Waarom worden uitreisvergunningen voor hoogopgeleiden, vaak op het allerlaatste moment – niet toegekend? Zo’n vergunning is het laatste formele obstakel op weg naar een legale tocht naar Europa, na een vaak lange procedure. Er zijn vermoedens, maar echte uitleg uit Ankara komt er maar niet. Turkse regeringsfunctionarissen zouden bij EU-besprekingen hebben toegegeven dat de beslissingen om Syrische hoogopgeleiden tegen te houden, ‘op hoog, politiek niveau’ worden genomen. Blijkbaar wil het gekwalificeerde mensen voor zichzelf houden, omdat ze denken er voordeel van te hebben.

Turkije is namelijk niet van plan om vluchtelingen met een goede opleiding naar Europa te laten gaan, schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel in mei. Lees meer >

Turkije liet de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR eerder al weten dat academische geschoolde Syriërs niet meer onder de EU-deal zullen vallen. Normaal gesproken wordt bij ‘resettlement’, het herplaatsen van vluchtelingen uit het Midden-Oosten in Europese landen, de selectie van vluchtelingen uitgevoerd door UNHCR. Maar Turkije heeft aangegeven bij deze deal de selectie zelf voor zijn rekening te nemen. Anders is er geen deal, heeft Ankara laten weten.

Een-op-een

Volgens afspraken uit het veelbesproken migratieakkoord in maart krijgt Europa een Syrische migrant voor iedere migrant die van de Griekse eilanden terug naar Turkije wordt gestuurd. Met dit mechanisme – een een-op-eenuitruildeal – heeft de EU zich verbonden aan de opname van 72.000 Syriërs. Tot dusver zijn er via deze legale weg 292 Syriërs naar Duitsland gekomen, schrijft Die Welt. Hoe de uitverkorenen precies worden geselecteerd, is erg ondoorgrondelijk. De EU heeft er in elk geval geen invloed op, en weet niet aan welke criteria de migranten moeten voldoen om bij het selectieve gezelschap te horen.

In Turkije, dat een lange grens met het in burgeroorlog zijnde Syrië heeft, bivakkeren naar schatting 2,5 miljoen vluchtelingen uit het buurland. Vorig jaar kwam er een enorme stroom migranten op gang uit Turkije, die via de Griekse eilanden en de Balkan, het noorden en westen van Europa probeerden te bereiken. De deal heeft de influx van miljoenen migranten (en zeker niet alleen uit Syrië) grotendeels drooggelegd. Maar Turkije saboteert het akkoord, en heeft bovendien al een paar keer gedreigd een streep te zetten door de overeenkomst. De Turken vinden bijvoorbeeld dat de afschaffing van de visumplicht sneller moet worden doorgevoerd.