Turkije haalt Duits naziverleden erbij na genocidestemming

In Istanbul protesteerden Turken tegen de Duitse stemming. Foto: AFP

De Turkse reactie op het Duitse besluit om de moord van 1.5 miljoen Armeniërs als genocide te bestempelen, is niet mals. Leden van de Turkse regering vallen over elkaar heen om felle kritiek te uiten op Duitsland en de eigen geschiedenis van de Duitsers.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei na de stemming donderdag dat de ‘onverantwoorde en ongegronde’ besluiten van het Duitse parlement op geen enkele manier de eigen donkere geschiedenis kunnen verdoezelen. Het besluit is dan ook ongeldig, vindt de Turkse regering.

De minister van Justitie Bekir Bozdag maakte een opmerking die nog duidelijker de link legde met het Duitse naziverleden. ‘Eerst verbrand je de Joden in ovens, daarna sta je opeens op om het Turkse volk te betichten van genocide,’ zei Bozdag tegen het Turkse persbureau Anadolu in de richting van Duitsland. ‘Maak je eerst maar eens zorgen om je eigen geschiedenis’.

Verdere stappen
De nieuwe premier van het land, Binali Yildirim, liet direct na de stemming weten de Turkse ambassadeur in Duitsland terug te roepen. ‘Een racistische Armeense lobby’ is verantwoordelijk voor het besluit in de Bondsdag, aldus Yildirim.

President Recep Tayyip Erdogan, die eerder deze week nog belde met de Duitse bondskanselier Angela Merkel om te adviseren tegen de resolutie te stemmen, zei vanuit Kenia dat de stemming ‘ernstige gevolgen’ zal hebben voor de Turks-Duitse betrekkingen. Pas als hij terug is in Turkije, zal hij bepalen wat de exacte reprimandes zullen zijn.

Duitsland zet zich schrap voor Turkse reactie op erkenning Armeense genocide

Bijna unaniem
De resolutie, een symbolische actie om de Turkse slachting van 1.5 miljoen Armenen tijdens de Eerste Wereldoorlog als genocide aan te merken, werd in de Bondsdag bijna unaniem aangenomen. Wel miste onder meer Merkel de stemming, officieel omdat ze te druk was. Critici menen dat Merkel de migratiedeal met Turkije niet op het spel wilde zetten.

De Turkse reactie ‘viel te verwachten’, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die saillant genoeg ook al niet bij de stemming aanwezig was. ‘De komende dagen moeten we ervoor zorgen dat ze niet overreageren.’