De vader van terrorist Omar Mateen, die in de nacht van zaterdag op zondag 49 bezoekers van een homoclub in Orlando vermoordde, wil niet verantwoordelijk worden gehouden voor de daden van zijn zoon. Sterker, hij is zelf een fel tegenstander van homoseksualiteit.
Hoe zit het met de vader van de terrorist en zijn politieke achtergrond? Wat zijn de opvattingen van Seddique Mateen, geboren in Afghanistan?
Het is in elk geval duidelijk dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor de gruwelijke daden van zijn zoon. In een interview met The Guardian zegt hij: ‘Je kan je kind naar school sturen en het is maar hopen dat hij opgroeit tot een verantwoordelijke volwassene.’
Ramadan
Als reactie op de schietpartij heeft de vader van Omar Mateen een video van zichzelf online gezet waarbij hij zegt ‘niet te weten waarom zijn zoon dit heeft gedaan in deze heilige Ramadan-maand’. Ook zegt hij dat zijn zoon dit niet had mogen doen omdat ‘het aan God is om de straf voor homoseksuelen te bepalen’.
‘Aanslag in Orlando heeft alles te maken met de islam’. Lees deze weblog van Afshin Ellian over de aanslag op homo’s dit weekeinde.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Eerder zei Seddique Mateen tegen NBC dat de terreurdaden van zijn zoon niets te maken hadden met religie. De moordenaar, die door speciale eenheden werd uitgeschakeld, zou woedend zijn geworden toen hij twee maanden terug twee mannen met elkaar zag zoenen.
Imam
Syed Shafeeq Rahman, de imam van het Islamitische centrum in Fort Pierce in Florida, verklaarde tegen ABC dat Omar Mateen al tien jaar lang, drie tot vier keer per week de moskee bezocht. Hij zou zijn ouders en peuterzoontje meenemen naar de moskee en daar samen bidden. Volgens de imam was hij niet erg sociaal, maar vertoonde hij geen tekenen van gewelddadigheid.
Afghanistan, het land waar de familie van de terrorist dus vandaan komt, veroordeelt de terreurdaad. President Ashraf Ghani kwam met condoleances. Hamid Karzai, voormalig president van Afghanistan, heeft tegen de BBC gezegd dat ‘de Afghaanse achtergrond geen invloed heeft gehad’ op zijn acties en dat radicalisering een ‘universeel probleem’ is, niet beperkt tot de islam en het Midden Oosten.