De Hongaarse regering van Viktor Orbán gaat de campagne rond het referendum over het EU-herverdelingsplan met gestrekt been in. Op posters en op tv wordt de migratiestroom verbonden aan terrorisme. Politieke tegenstanders roepen op het referendum te boycotten.
‘Wist je dat? Sinds het begin van de migratiecrisis zijn meer dan 300 mensen overleden door terreuraanslagen.’ Het is de tekst die op een van de campagneposters staat van Fidesz, de partij van Viktor Orbán.
Referendum over herverdeling van 52.000 migranten
Andere posters claimen dat ‘Brussel een hele stad met illegale migranten naar Hongarije wil sturen’ en dat ‘de aanslagen in Parijs werden gepleegd door migranten’. De posters, gemaakt in verband met een naderend referendum, worden opgehangen door het hele land, en de leuzen worden ook verspreid op internet, tv en in de kranten.
Op 2 oktober mogen de Hongaren zich uitspreken over het plan van de Europese Unie (EU) om migranten die in Italië en Griekenland zijn aangekomen, te herverdelen over de andere lidstaten. Orbán is fel tegen dat plan, waardoor Hongarije 52.000 asielzoekers moet opvangen. Zijn argument is dat alleen het Hongaarse parlement beslissingen mag maken over migratie.
De referendumvraag luidt: ‘Wilt u dat de EU Hongarije kan verplichten om een bindend aantal allochtone burgers op te vangen, zelfs zonder toestemming van het parlement?’
Politieke tegenstanders roepen op tot boycot
Een woordvoerder van UNHCR heeft kritiek op de campagneleuzen. Erno Simon zegt tegen Hongaarse media dat er geen connectie is tussen migranten en terreur. De woordkeuze ‘illegale migrant’ stuit Simon tegen de borst. ‘Het gaat hier voor het grootste deel om mensen die gevlucht zijn van terreur, het zijn vluchtelingen.’
Ook oppositiepartijen betichten Fidesz van leugens. De socialistische partij denkt dat het EU-referendum, georganiseerd door Orbán zelf, vooral een manier is om een vertrek uit de Europese Unie bespreekbaar te maken. Het herverdelingplan wordt immers amper uitgevoerd, ook niet door andere lidstaten. Alle oppositiepartijen roepen de kiezers op om niet te gaan stemmen op 2 oktober, en zo de uitslag ongeldig te maken.