‘Ondanks alles blijft Europeaan in EU geloven’

Euroscepsis? Ja, maar geen behoefte aan exit Foto: AFP

De Britten hebben gestemd om uit de Europese Unie (EU) te stappen, maar de rest van het continent zit eigenlijk niet op een exit te wachten. Hoewel de Europeanen klaar zijn met de verdieping van Europese samenwerking, zijn veel landen nog afhankelijk van de EU.

‘Ondanks de trots van Europese landen en hun unieke eigenschappen, hebben ze de capaciteit noch het verlangen om alleen verder te gaan,’ schrijft Miguel Otero-Iglesias, een politiek analist aan het Elcano Royal Institute in Madrid voor Politico. ‘Het tijdperk van onafhankelijke, zelfstandige naties is allang vergeten.’

Niet altijd blij met EU

Dat betekent niet direct dat Europeanen blij zijn met de EU: er is een hoop onvrede over Brussel. Over het hele continent winnen eurosceptische partijen aan populariteit en worden steeds meer referenda over de Unie gehouden. Dat Europese staten lid willen blijven van de EU heeft meer te maken met het feit dat veel landen nog steeds afhankelijk zijn van de Unie.

De Zuid-Europeanen zien de EU als een ‘pilaar van democratische stabiliteit’, aldus Otero-Iglesias. Landen in Noord, Oost en Centraal- Europa zijn afhankelijk van hun banden met Duitsland. Ook voor Frankrijk gaat dat op, beweert de analist.

Teleurgesteld in Brussel

Nederland is het meest vergelijkbaar met Groot-Brittannië als het gaat om de houding tegenover de EU. Ook Nederlanders zijn teleurgesteld in de manier waarop Brussel omgaat met de toename in globalisatie en bijvoorbeeld de immigratiecrisis. Toch lijkt ook in Nederland de behoefte aan een Nexit af te nemen.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit een recente peiling van Maurice de Hond. Een kleine meerderheid van de gepeilde Nederlanders zegt tegen een Nexit te stemmen als het wordt gevraagd in een referendum. Ook het verlangen naar een referendum over het onderwerp is afgenomen.