De Europese Commissie zegt alle steun toe aan Turkije bij het vervullen van de voorwaarden voor visumliberalisering. Het lijkt een poging de opgelopen spanningen tussen de twee kampen te verminderen.
‘Deze week sturen we deskundigen van de Europese Commissie naar Turkije om technische discussies over visumliberalisering te voeren,’ zei Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos tegen de Duitse krant Die Welt. ‘We doen er alles aan om het akkoord dat is gesloten tussen Turkije en de EU door te laten gaan,’ aldus de commissaris.
Migratiedeal in gevaar door discussie over visumvrij reizen
Visumvrij reizen is een van de zaken die ‘Brussel’ aan Turkije heeft beloofd, maar omdat de Turken niet aan alle 72 voorwaarden voldoen, is de invoering ervan uitgesteld. Ministers en woordvoerders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hebben de afgelopen weken geklaagd over de vertragingen, die volgens hen de toekomst van de migratiedeal in gevaar brengen.
De mislukte Turkse coup heeft de relatie tussen de twee nog verder onder druk gezet. In Europa is veel kritiek op de zuivering die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan doorvoerde, om zijn tegenstanders aan te pakken. Erdogan klaagde juist dat hij op meer steun van Europese leiders had gerekend nadat de staatsgreep was mislukt. Vooralsnog kwam geen enkele hooggeplaatste EU-politicus op bezoek in Turkije.
Correspondent Linda Otter: wat wacht Europa als straks de Turkse visumplicht vervalt? ‘Koerden zullen direct op het vliegtuig stappen’
Charmeoffensief van Europese Commissie: ‘band moet worden versterkt’
Ook daar zal verandering in komen, belooft Avramopoulos. Binnenkort zal de eurocommissaris de oversteek naar Turkije maken. ‘Turkije is een belangrijke partner. Het is onze vaste overtuiging dat dit partnerschap verder moet worden versterkt.’
In september kijkt de Commissie opnieuw naar de stand van zaken rond visumliberalisering, die moet gaan gelden voor zo’n 75 miljoen Turken. Vooralsnog moet Turkije nog steeds aan vijf voorwaarden voldoen. De grootste hobbel is de antiterreurwetgeving in Turkije, die Erdogan mogelijkheden geeft om activisten, journalisten en oppositie-figuren te bestrijden. ‘Brussel’ wil dat Turkije de definitie van terroristen aanpast, naar Europese maatstaven.