Na aanslag op kerk wil Franse regering islam opeens wel aanpakken

Moslims bidden in een moskee in Normandië, in de buurt van de kerk waar een priester door IS-aanhangers werd vermoord. Foto: AFP

Na de brute moord op een bejaarde priester wil de Franse regering van de socialistische president François Hollande de islam hervormen. De retoriek is weliswaar anders, het is de vraag of er echt iets zal veranderen.

De Franse premier Manuel Valls zei in een grote Franse krant dat de radicale islam moet wordt bestreden, samen met gematigde moslims. Voor diegenen die ‘de vrijheden van de Republiek’ niet respecteren is er ook geen vrijheid van religie, aldus Valls. De premier zei bovendien dat alle imams in Frankrijk moeten worden opgeleid en dat er minder buitenlands geld naar Franse moskeeën mag vloeien.

We moeten de islam in Frankrijk helpen om zich te ontdoen van diegenen die de religie van binnenuit ondermijnen
– Manuel Valls

Zijn collega Bernard Cazeneuve, minister van Binnenlandse Zaken, voegde maandag toe dat Frankrijk sinds december 2015 meer dan twintig moskeeën zijn gesloten. ‘Er is geen plek voor wie haat wil zaaien in gebedshuizen. Meer sluitingen zullen volgen,’ dreigde Cazeneuve.

Nieuwe retoriek, maar verandert het wat?
De retoriek van de linkse regering is onlangs sterk veranderd. Na de brute moord van een bejaarde priester in een Franse kerk is de druk van rechtse partijen om hard op te treden tegen de islam, toegenomen. De twee ministers lijken een poging te doen om de kritiek van rechts te doen verstommen.

Tegelijkertijd houdt Valls in de krant de deur open voor een ‘pact met de islam’ en zei hij dat moslims de verantwoordelijkheid hebben om ‘in te grijpen in hun families en netwerk’. Of een samenwerking tussen de Franse staat en moslimleiders in het land echt van de grond zal komen, is de vraag. Een reeks invloedrijke Franse moslims reageerde al dat de moskeeën niet het probleem zijn.

‘Hypocriet beleid’
Brahim Ait Moussa, een bestuurslid van de unie van Franse moslims, zei tegen Europe 1 dat ‘geen van de terroristen in Saint-Etienne de Rouvray een link had met islamitische gebedshuizen’. Volgens voorzitter Anouar Kbibech hebben moslims in Frankrijk ‘iedere keer na een aanslag hun verantwoordelijkheid genomen’.

Ook politici van de rechtse partij Les Republicains hebben kritiek op Valls en Cazeneuve, meldt BBC. Aan de ene kant stellen ze zich voor als bestrijders van de islam, maar tegelijkertijd is wel een nieuwe moskee in Nice geopend. Die werd grotendeels gefinancierd door Saudi-Arabië.