Flink meer Duitsers zeggen ontevreden te zijn over bondskanselier Angela Merkel, vooral als gevolg van de reeks terreuraanslagen in het land. De daling in populariteit komt een maand voor belangrijke deelstaatverkiezingen.
Merkel leek tijdens de migratiecrisis onaantastbaar, maar in de afgelopen weken zag de bondskanselier haar rapportcijfer flink dalen. Uit een peiling van omroep ZDF blijkt dat de Duitsers haar momenteel nog een krappe voldoende geven, een 6.0 (+1.0 op een schaal van -5 tot +5). Slechts een maand geleden lag dat nog 0,5 hoger.
Een peiling van ARD toont eenzelfde beeld: 47 procent van de Duitsers zegt haar te steunen, maar liefst 12 procentpunten minder dan een maand ervoor. Zo slecht stond ze de CDU-leider er sinds het begin van haar tweede termijn in 2013 niet voor.
Terreur maakt Duitsers bang
De belangrijkste reden voor de vertrouwensbreuk is de reeks terreuraanvallen. In Würzburg viel een aanhanger van Islamitische Staat (IS) mensen met een hakbijl aan in een trein. In München schoot een door vuurwapens geobsedeerde man 8 mensen dood, bij een festival in het stadje Ansbach blies een jihadist zichzelf op. Daarnaast viel een man in Reutlingen mensen aan met een machete. In drie gevallen ging het om asielzoekers.
Merkel houdt poot stijf: ‘Wir schaffen das,’ ook na terreur
Ondanks dat geen van de daders Duitsland de afgelopen maanden binnenkwam, maar al daarvoor, worden de aanvallen wel verbonden aan het genereuze opendeurbeleid van Merkel. Die benadrukte onlangs nog dat Duitsland de stroom prima aankan. ‘Wir schaffen es,’ beloofde Merkel andermaal.
De kiezer vraagt zich ondertussen af of dat wel klopt: in de peiling van ZDF is een kleine meerderheid tegenstander van Merkels migratiebeleid. De kritiek komt ook van bondgenoten. Voormalig CSU-voorman Edmund Stroiber zegt zaterdag tegen Der Spiegel dat Merkel niet ‘voldoende ingaat op de angsten van de burgers. Nog maar eens de zin “wir schaffen es” helpt niet.’
Deelstaatverkiezingen kunnen uitlopen op nederlaag CDU
Twijfels over Merkel komen op een slecht moment voor de bondskanselier. Komende maand zijn er belangrijke verkiezingen in twee deelstaten: Berlijn en Mecklenburg-Voor-Pommern. Net als bij deelstaatverkiezingen begin dit jaar, moeten de conservatieven langzamerhand rekening gaan houden met grote verliezen. In Berlijn krijgt de partij iets meer dan 20 procent van de stemmen, in Mecklenburg nog 18 procent.
Kritiek op Merkels immigratiebeleid: welkomstcultuur is dodelijk. Lees dit artikel van Robbert de Witt >
Ook coalitiepartner SPD stevent af op verliezen. Grote winnaar, op basis van huidige peilingen, kan het rechtse Alternative für Deutschland (AfD) worden. In Berlijn staat de partij op 14 procent, in Mecklenburg zelfs op 19. De deelstaatverkiezingen worden gezien als een graadmeter voor de landelijke verkiezingen, twaalf maanden later.