Turkse minister Cavusoglu klaagt over EU: ‘Ze vernederen ons’

Cavusoglu heeft scherpe kritiek op de EU - bron:AFP

Het Turkse volk is ‘getraumatiseerd’ na de mislukte staatsgreep op 15 juli, en daarom zou de EU de Turken moeten helpen. Maar in plaats daarvan ‘vernederen ze ons’.

Ankara heeft ‘harder dan veel andere landen gewerkt om aan de toetredingsvoorwaarden van de EU te voldoen. Maar het enige wat we ervoor terugkrijgen, zijn ‘bedreigingen, beledigingen en een totale blokkade’ van de EU-lidstaten, klaagt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in een interview met de Duitse krant Bild, maandag.

Opheffing van visumplicht voor Turken

De minister heeft geen goed woord over het stopzetten van de gesprekken over de opheffing van de visumplicht voor Turken die naar de Unie willen reizen. Deze maatregel werd afgesproken in het kader van het migratieakkoord tussen Turkije en de EU. Maar de verhoudingen tussen beide partijen staan op scherp na de neergeslagen putsch en de bikkelharde tegenmaatregelen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Er is een ware zuivering van het staatsapparaat aan de gang. Duizenden mensen hebben hun baan verloren in de bijvoorbeeld media, onderwijs en het rechtssysteem. Ze worden ervan verdacht banden te hebben met de islamitische prediker Fethullah Gülen – woonachtig in de Verenigde Staten. Erdogan en consorten zien hem als het brein achter de staatsgreep, maar zelf ontkent Gülen dat in alle toonaarden. De heksenjacht op zijn vermeende volgelingen wordt in EU-landen met argusogen bekeken, en leidde al tot stevige kritiek uit Duitsland.

Turkije begrijpt kritiek niet

Maar in Ankara wordt de kritiek uit Brussel niet begrepen. ‘Ik vraag me af: welke misdaad hebben we begaan? Waarom deze vijandigheid?’, aldus Cavusoglu. Hij verweet de EU woensdag al dat ze een anti-Europees gevoel heeft aangewakkerd in Turkije door de verantwoordelijken van de coup te ‘bevoordelen’ en zelfs ‘aan te moedigen’. ‘Ze gebruiken de coup en de nasleep daarvan om hun echte gevoelens te tonen: haat, islamofobie en anti-Turkije-sentimenten,’ aldus de bewindsman in een interview met de NOS.

In het gesprek met Bild vandaag liet Cavusoglu wederom een veelgehoord Turks dreigement horen, namelijk een mogelijk torpederen van het migratieakkoord. ‘Het is duidelijk: ofwel passen we alle onderdelen van het akkoord tezamen toe, ofwel laten we ze allemaal varen’ – een verwijzing naar duizenden migranten en vluchtelingen in Turkije die nu nog door Turkije worden tegengehouden, maar heel graag de oversteek willen maken naar EU-lidstaat Griekenland.