Op het Griekse eiland Lesbos is maandagavond de vlam in de pan geslagen. Letterlijk: in het migrantenkamp Moria brak een fikse brand uit, die volgens de politie lijkt te zijn aangestoken door boze migranten zelf.
Bij de gevechten die hieraan vooraf gingen vielen tientallen gewonden, melden Griekse media en ooggetuigen. Bij de brand raakte niemand gewond.
Fire sweeps through migrant camp on Lesvos. https://t.co/PceFy2sZdD pic.twitter.com/KLbJxYWIuz
— Pierluigi (@ppiccini52) September 20, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Afghanen wilden in hongerstaking
Duizenden migranten zijn geëvacueerd uit het tentenkamp, dat door de brand zwaar beschadigd is. Het gevolg is chaos: de drie- tot vierduizend migranten zijn de velden ingevlucht om aan de vlammen te ontkomen. Een ruzie tussen rivaliserende groepen ligt ten grondslag te liggen aan de onrust. Volgens een kampbewoner uit West-Afrika probeerden Afghaanse migranten te voorkomen dat voedsel het kamp zou worden binnengebracht. De Afghanen zouden met een soort collectieve hongerstaking een overtocht naar het Griekse vasteland willen afdwingen, om vervolgens Noordwest-Europa binnen te dringen.
Via de Balkanroute dus – ware het niet dat deze al maanden op slot zit. Bovendien is het volgens het migratieakkoord de bedoeling dat migranten worden teruggenomen door Turkije – waarvandaan ze veelal de oversteek maakten naar Lesbos. Maar Syrische families die ook in het kamp zitten, waren het absoluut niet eens met de actie van de voedselweigeraars. Ze wilden de verstrekte maaltijden wel aannemen, en raakten daarop slaags met de Afghanen.
Meer over migratie: als het laagste punt in een waterbed verplaatst de migrantenstroom zich in Europa. Lees meer >
Stenen vlogen door de lucht
Toen was de beer los. Stenen vlogen door de lucht. Migranten sloegen op elkaar in met alles wat ze maar konden pakken. Tientallen tenten en andere provisorische onderkomens gingen in vlammen op. Aangesnelde hulpdiensten probeerden de brand te blussen, maar werden daarbij gehinderd. De oproerpolitie trachtte de hoogoplopende ruzie te sussen, maar zou toen ook in de vuurlinie zijn terechtgekomen. Volgens Syrische en Afrikaanse migranten namen zij de Afghanen iets te veel in bescherming.
Etnische spanningen en meningsverschillen over de beste aanpak om een verblijfsvergunning te verkrijgen, ontaarden al gauw in opstootjes. Er bestaat overigens niet alleen spanning tussen de migranten onderling. Ook een aantal eilandbewoners is het meer dan zat. Gisteren was er een demonstratie van zo’n 500 van hen, die daarmee de Griekse regering duidelijk willen maken dat het aantal migranten op Lesbos moet worden teruggedrongen. Ook leden van de ‘Patriottische Beweging van Lesbos’ – volgens Ekathimerini een ‘ultranationalistische groep’ – waren daar bij. Ze riepen volgens de Griekse krant slogans als ‘Gooi hen in de zee’ – om daarna de burgemeester van het eiland verbaal aan te vallen.