Duitsland ontkent: ‘geen sprake van reactie op genocide-erkenning’

Merkel (L) en Steinmeier (L) hadden hun twijfels over de resolutie - Foto: AFP

De Duitse regering wil zich niet uitspreken voor of tegen de erkenning door de Bondsdag van de volkerenmoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. Van een reactie ‘kan hoe dan ook geen sprake zijn’.

De regeringswoordvoerder Steffen Seibert reageert daarmee vrijdag op eerdere berichtgeving dat de Duitse regering zich zou willen distantiëren van de parlementaire resolutie over Armenië.

Resolutie is niet juridisch bindend, benadrukt Duitsland

Turkije eiste eerder deze week dat de Duitse regering afstand moest doen van de resolutie, als Duitse parlementariërs gestationeerde soldaten op de luchtbasis Incirlik willen bezoeken.

Seibert wijst er in zijn reactie wel op dat de resolutie ‘niet juridisch bindend’ is. Daarmee lijkt de woordvoerder het recht van het parlement om zich erover uit te spreken te verdedigen, terwijl hij zelf probeert een neutrale positie in te nemen.

Regering van Merkel was niet echt voor stemming

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zich feller uit. Minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken staat achter de resolutie van de Bondsdag, liet zijn departement vrijdag weten. Steinmeier zelf leek eerder op de dag wel afstand te nemen van de resolutie. Ook hij benadrukte dat de regering ‘niet aan iedere uitspraak van het parlement is gebonden’. De regering van Merkel liet tijdens de stemming over de resolutie al weten er niet per se achter te staan.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde eerder op vrijdag dat de regering van Merkel overwoog om expliciet afstand te doen van de resolutie. Seibert zou daarbij het woord doen, omdat Steinmeier niet wilde en een uiting van Merkel als ‘knieval’ voor Turkije zou worden geïnterpreteerd.

De CDU-fractie van Merkel in de Bonsdag reageerde geërgerd op het bericht. De regering zou ‘een volstrekt verkeerd signaal afgeven’ als zij zich inderdaad van de resolutie zou distantiëren.

Toch heerste er bij de CDU blijkbaar ook twijfel. Merkel heeft fractieleider Volker Kauder vrijdag nog eens verzekerd dat ze geen afstand wil nemen van de erkenning van de volkenmoord. Ze wees erop dat ze tijdens de Bondsdagstemming weliswaar verstek had laten gaan, maar tijdens het voorafgaande fractieoverleg voor de resolutie heeft gestemd.