Erg waarschijnlijk is het niet, dat de democratische presidentskandidaat Hillary Clinton zal opgeven naar aanleiding van haar gezondheidsproblemen. Toch is de Democratische partij serieus bezig met een noodscenario, waarbij één politicus de voorkeur lijkt te hebben.
Afgelopen zondag viel de 68-jarige Clinton flauw tijdens de 9/11-herdenking in New York. Eerst zei haar campagne dat ze ‘oververhit’ was geraakt, en kwam ze even later nog vrolijk zwaaiend uit het appartement van haar dochter gelopen. Maar een aantal uur erna gaf haar dokter toe dat ze lijdt aan een longontsteking en dat Clinton haar campagne moest opschorten.
Weinig vertrouwen in longontsteking-verhaal
Het feit dat Clinton haar ziekte bewust probeerde te verzwijgen zorgt voor wantrouwen onder veel Amerikanen. Uit een peiling van YouGov blijkt dat minder dan de helft van de ondervraagden gelooft dat een longontsteking de echte kwaal is waar Clinton aan lijdt.
Vanuit rechtse hoek werd al langer gespeculeerd over gezondheidsproblemen van de voormalig minister van Buitenlandse Zaken, en dat is na de episode in New York enkel toegenomen. Clinton houdt ondertussen vol dat ze zich beter voelt en wil vanaf donderdag weer campagne gaan voeren.
Elsevier verkiezingsavondOp woensdag 19 oktober, de avond van het derde tv-debat, praten we over de ‘grootste show op aarde’ tijdens de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Met onder anderen Koen Petersen en de Amerikaanse diplomaat Shawn Crowley. Meer weten en tickets>
Partij neemt toch voorzorgmaatregelen
Toch is ook haar eigen partij niet helemaal zeker over de situatie. Voormalig partijvoorzitter Dan Fowler riep zijn partijgenoten eerder deze week via Politico op om met een plan te komen, mocht Clinton toch de handdoek in de ring gooien. De regels schrijven voor dat het comité van de Democratische partij, bestaande uit 200 leden, zich dan moeten uitspreken over een nieuwe kandidaat. Wie de meerderheid van alle uitgebrachte stemmen achter zich krijgt, wint.
Volgens MSNBC-journalist David Schuster hebben partijprominenten sinds zondag in allerijl overlegd, per email, telefoon en in vergaderingen. Een journalist van publieke omroep NPR zegt dat er ‘wordt gefluisterd’ dat vicepresident Joe Biden – ook al 73 jaar – de uitgesproken favoriet is, mocht Hillary wegvallen. Fowler voorspelt wel dat aanhangers van Bernie Sanders zich ook alvast willen mengen in de race. ‘Dit gaat discussie en mogelijk controverse veroorzaken.’
DNC members: Since Sunday there have been calls, emails, meetings + discussions. Process clear now to most IF @HillaryClinton withdraws.
— David Shuster (@DavidShuster) September 14, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."