Er is een felle woordenstrijd ontbrand na de Amerikaanse aanval op Syrische militairen in Deir al-Azzor. Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan de wapenstilstand in gevaar te brengen, en zegt zelfs niet uit te sluiten dat er steun wordt verleend aan Islamitische Staat (IS).
Amerika bevindt zich ‘op de grens tussen criminele nalatigheid en directe medeplichtigheid aan de terroristen van IS,’ sprak een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in ongekend harde bewoordingen.
‘Koppige weigering’
De aanval is bovendien het resultaat van een ‘koppige weigering’ om met ons samen te werken in de strijd tegen IS en andere terreurgroepen in Syrië, aldus Moskou. Het Syrische bewind – bondgenoot van de Russen – liet zich in soortgelijke bewoordingen uit, maar ging nog een stap verder.
De dodelijke luchtaanval op het Syrische regeringsleger is ‘een duidelijk en ferm bewijs dat Amerika IS en andere terroristen steunt’. De aanval in het oosten van Syrië kan verstrekkende gevolgen hebben voor het staakt-het-vuren en verdere Russisch-Amerikaanse samenwerking. Gisteren uitte president Vladimir Poetin nog zijn twijfels over de toewijding van de Amerikanen.
Dodental loopt verder op
Het dodental als gevolg van de Amerikaanse luchtaanval op stellingen van het Syrische leger is intussen opgelopen tot negentig, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De aanval, in de buurt van de stad Deir al-Zor, duurde volgens het Observatorium z’n veertig minuten. Diverse posities werden daarbij onder vuur genomen. Het Syrische staatspersbureau SANA sprak eerder nog van minstens zestig doden en meer dan honderd gewonden.
Lees meer over de bloedige aanval, die volgens de Amerikanen niet de bedoeling was. Sorry, kregen de Russen te horen >
In een verklaring zegt het Pentagon dat piloten ervan uitgingen dat ze te maken hadden met IS-terroristen. Rusland werd volgens het Pentagon voor de aanval op de hoogte gesteld en toen werden er geen bezwaren geuit. De Verenigde Staten benadrukten dat het niet de bedoeling was om stellingen van het Syrische leger aan te vallen. Maar Rusland was ziedend, en vroeg om een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad.
Die bijeenkomst verliep allesbehalve vlotjes. De Amerikaanse ambassadeur Samantha Power noemde de Russische aanvraag onder meer ‘een stunt’, waarna haar collega Vitaly Churkin boos wegliep. Dit zou wel eens het einde van de onderhandelingen over vrede kunnen betekenen, sprak hij.