Het zou een enorme doorbraak zijn: een akkoord tussen de Verenigde Staten en Rusland over een wapenstilstand in het noorden van Syrie. Een Amerikaanse brief aan rebellen onthult dat hieraan hard wordt gewerkt, maar Barack Obama houdt de boot vooralsnog af.
De Amerikaanse en Russische presidenten zijn deze dagen in China te vinden, waar de G20-top wordt gehouden.
Een deal ophanden?
In de marge van deze economische topconferentie in Hangzhou zullen de twee elkaar spreken, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Eerder vandaag spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, John Kerry (Amerika) en Sergej Lavrov (Rusland), al twee uur met elkaar over onder meer de burgeroorlog in Syrië. Maar dat overleg zou naar verluidt niets concreets hebben opgeleverd, is de officiële lezing. Maandag wordt verder gepraat.
Maar is er wellicht toch een deal ophanden? Donderdag zei Poetin in het Russische Vladivostok dat ‘we stap voor stap de goede richting uitgaan’, en dat er binnenkort zomaar een akkoord op tafel kan liggen over de ‘bestrijding van terroristen’. Deze bewering wordt ondersteund door een brief aan de door Amerika gesteunde rebellen in Syrië, geschreven door een Amerikaanse diplomaat in Libanon. Deze Michael Ratney openbaart in zijn brief, die in handen is van persbureau Reuters, hoe een Russisch-Amerikaanse overeenkomst er mogelijk uitziet.
Verschil van inzicht met Rusland
Ten noorden van Aleppo zou een zone moeten worden ingesteld, waar geen gevechten meer mogen plaatshebben. Bashar al-Assad moet zijn beleg van Aleppo opgeven, zijn regeringstroepen moeten terugtrekken van een belangrijke bevoorradingsroute en hij en Rusland (bondgenoot van het Syrische regime) mogen geen rebellen meer aanvallen die door westerse leiders worden gezien als ‘gematigd’. Het is niet helemaal duidelijk wat de tegenprestatie is van de Amerikanen. In de brief is te lezen dat ‘de acties tegen Al-Qa’ida meer zullen worden gecoördineerd met de Russen’ – maar verder blijft het vaag.
Obama temperde de verwachtingen vandaag. Volgens hem zijn de meningsverschillen tussen Rusland en Amerika over Syrië nog altijd levensgroot. ‘We zijn er nog niet. Maar er bestaat inderdaad een mogelijkheid dat we een beetje vooruitgang boeken,’ hield hij zich op de vlakte. ‘Het is de moeite waard om het op zijn minst te proberen.’
Er is reden voor scepsis. Vredesonderhandelingen zijn tot dusver allemaal geklapt. Een wapenstilstand in februari om de bevolking in Aleppo wat te ontzien, hield ook geen stand. Assad en zijn tegenstanders verwijten elkaar het staakt-het-vuren te hebben geschonden.