Tijdens een relatief rustig debat bleef het een pijnlijke kwestie: presidentskandidaat Donald Trump weigerde te beloven dat hij akkoord gaat met de verkiezingsuitslag. De Republikein is ervan overtuigd dat het gaat om een gemanipuleerde verkiezing en zal zich misschien niet neerleggen bij het resultaat als zijn rivaal wint in november.
Na Trumps ‘rotwijf’ wist Clinton: ik heb dit gewonnen
Gezien de voorsprong van Hillary Clinton in de peilingen, moest Trump in actie komen tijdens het debat. De laatste weken van de campagne richt hij zich op de ‘gemanipuleerde verkiezing’ en het ‘gebroken systeem’.
Trump is funest voor de gevestigde orde
Vanaf dag één is Trump funest geweest voor de ‘politieke elite’ en de establishment. Met deze recente uitspraken gaat hij een stap verder: ‘De hele verkiezing is opgezet door politici en de media’. Als Trump de uitslag niet als geldig aanvaardt, gaat hij tegen een eeuwenoude Amerikaanse traditie in.
Vicepresidentskandidaat Mike Pence, de running mate van Trump, en het nationale comité van de Republikeinen gaan wel akkoord. Dat hebben ze beloofd. ‘Ik zeg het na de verkiezingen wel. Ik houd jullie nog even in spanning,’ plaagde Trump tijdens het debat toen moderator Chris Wallace vroeg of de kandidaten akkoord zullen gaan met de het resultaat, ongeacht de uitslag.
Opstand?
Wat als Trump verliest, en de uitslag inderdaad niet accepteert? Het team van Trump heeft al gesuggereerd dat geweld zal uitbreken. Trump-adviseur Roger Stone moedigt de presidentskandidaat al maanden aan kiesfraude op de agenda te zetten. ‘Als de overheid deze verkiezingen steelt en Clinton wint, zal haar inauguratie een bloedbad worden.’
Read this. Think about this. George H.W. Bush’s gracious handoff to Bill Clinton. It’s beautiful. pic.twitter.com/XHjPvbzGu8
— Tom Ashbrook (@tomashbrooknpr) October 19, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Rik Kuethe over het debat – na Trumps ‘rotwijf’ wist Clinton: ik heb dit gewonnen
De boodschap is volgens Stone duidelijk. Als je geen normale verkiezing kan houden, moet je je voorbereiden op ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ op grote schaal.
Trump kan zelf ook het heft in handen nemen, door bijvoorbeeld naar de rechter te stappen. In 2001 moest het hooggerechtshof een uitspraak doen over de uitslag van de verkiezingen tussen George Bush en Al Gore. Maar zelfs toen ging Gore akkoord met de uitslag, de Democratische partij echter niet.